Megint drágult a cigaretta

2016.03.08. 09:37

Februárban a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, januárhoz képest 0,1 százalékkal mérséklődtek.

A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, míg az üzemanyagok ára jelentősen csökkent a múlt hónapban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor kiemelte: a februári fogyasztóiár-index alakulását egyértelműen az üzemanyagok árának jelentős, egy hónap alatt 3,7 százalékos csökkenése határozta meg.

A KSH adatai szerint egy év alatt a cigaretta 2,6 százalékkal drágultForrás: MTI/Nav

Az KSH inflációradarja szerint a szeszes italok, dohányáruk átlagosan 2,6, a tartós fogyasztási cikkek 1,8, a szolgáltatások 1,3, a ruházkodási cikkek 0,1 százalékkal drágultak az elmúlt egy évben.

Az egy évvel korábbihoz képest az élelmiszerek ára 1,3 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké 20,5 százalékkal, a cukoré 17,5, az étolajé 13,8 százalékkal.

A sertéshús ára 17,5, a tejé 9,1, a sajté 6,4 százalékkal mérséklődött. Az egyéb cikkekért - gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek - 3,9, ezen belül a járműüzemanyagokért 11,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A háztartási energia ára átlagosan 0,1 százalékkal csökkent, ezen belül a palackos gázé 10,4 százalékkal.

A cukor is drágult

Januárhoz képest az élelmiszerek 0,5 százalékkal drágultak, ezen belül az idényáras élelmiszerek 4,8, a cukor 2,5, az étolaj 1,2 százalékkal. Csökkent többek között 1,3 százalékkal a baromfihús, 1,2 százalékkal a sertéshús, 0,8 százalékkal a liszt ára.

A cukor ára megugrottForrás: Origo

 

A tartós fogyasztási cikkek ára 0,2 százalékkal, a szeszes italoké, a dohányáruké és a szolgáltatásoké egyaránt 0,1 százalékkal nőtt. A háztartási energia ára nem változott. Az egyéb cikkek ára 1,5 százalékkal mérséklődött, ezen belül a járműüzemanyagoké 3,7 százalékkal. A ruházkodási cikkekért 0,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Az élelmiszerek árának emelkedése az idényáras élelmiszerek drágulásának tudható be - tette hozzá, jelezve: a sertéshús ára ugyanakkor 1,2 százalékkal csökkentegy hónap alatt, az áfacsökkentés hatása nagyrészt már januárban megjelent.

Még az elemzők is meglepődtek

A februári infláció alacsonyabb lett az elemzői várakozásoknál, ami egy esetleges kamatcsökkentést vetíthet előre piaci elemzők szerint. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a magyar gazdaságot továbbra is mérsékelt inflációs környezet jellemzi, a jövedelmek megőrzik értéküket, a vállalkozások könnyebben tervezhetnek stabil árak mellett.

Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője kiemelte: a februári magyar inflációs adat még a visszafogott várakozásoknál is alacsonyabb áremelkedést tükrözött.

Akár kamatcsökkentés is lehet hamarosanForrás: AFP/Mychele Daniau

Virovácz Péter, az ING Bank elemzője szerint meglepetést okozott az adat, a piac 0,4-0,5 százalékos árszínvonal-változást várt, a maginfláció 2015 október óta nem változott érdemben. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy mindez növeli az újabb kamatvágási ciklus valószínűségét.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is azt emelte ki, hogy alulmúlta a várakozásokat a februári infláció. A következő hónapokban az alacsony üzemanyagárak, valamint a bázishatások miatt az infláció 0,2-0,5 százalék között ingadozhat, tartósan alacsony üzemanyagárak esetén megközelítheti a 0 százalékot is - tette hozzá.