Kezdjen aggódni, ha nő, és nyugdíjat akar

2016.03.08. 10:44

A magyar nők 78 százaléka azt gondolja, nyugdíjasként rosszabbul fog élni, mint dolgozó nőként. Ugyanakkor hazánkban csak a nők 27 százaléka rendszeres megtakarító, aki gondoskodik nyugdíjaséveiről, míg partnerére ebben a kérdésben 57 százalékuk számít.

A nők többsége a nyugdíjasévekre egyfajta lehetőségként tekint – derül ki az Aegon nyugdíjkutatásából. A női válaszadók 50 százaléka szeretne új hobbit felfedezni, 57 százalék több időt tervez tölteni a családjával és a barátaival, míg 62 százalékuk többet szeretne majd utazni. 

A fizetés is kevesebb 

A család és a gyermekvállalás miatt a nők szakítják meg évekre a karrierjüket, közülük sokkal többen dolgoznak részmunkaidőben – ráadásul a nők azonos munkakörben még mindig sokszor alacsonyabb fizetést kapnak, mint a férfiak. 

A KSH adatai szerint átlagosan 13,2 százalékkal alacsonyabb bérért dolgoznak a nők Magyarországon. A nyugdíjuk várhatóan alacsonyabb lesz, miközben a család és a munka mellett a saját nyugdíjaséveik anyagi biztonságáról is gondoskodniuk kellene. 

Forrás: AFP/Norbert Millauer
A kutatásról
Az Aegon nyugdíjfelkészültségi kutatásában 16 000 munkavállaló és nyugdíjas vett részt a világ 15 országából: Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Magyarország, India, Japán, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország, Törökország, Egyesült Királyság és az Egyesült Államok.
Mivel a kutatás online kérdőív kitöltése alapján történt, a Kínából, Indiából és Brazíliából érkezett válaszok főleg a városi lakosság véleményét tükrözik. Az internethasználat a vidéki lakosság és az alacsonyabb keresetűek körében kevésbé elterjedt.

A munkaerőpiaci hátrányuk mellett ugyanakkor a nők maguk sem készülnek elég tudatosan nyugdíjaséveikre: 44 százalékuk nem rendelkezik pénzügyi tervvel, 53 százalékuk ráadásul azt gondolja, partnere jelentős szerepet fog betölteni nyugdíjaséveinek pénzügyeiben is – míg a férfiaknak csak 34 százaléka gondolja ugyanígy. 

A magyar nőknek vannak terveik a nyugdíjaséveikreFotó: Origo

Világszerte a nőknek csupán 19 százaléka biztos abban, hogy amit a nyugdíjaséveire eltervezett, azt meg is fogja tudni valósítani, és 40 százalékuk rendszeres megtakarító. 

Hazánkban csak a nők 27 százaléka rendelkezik rendszeres nyugdíjcélú megtakarítással,  miközben 78 százalékuk gondolja úgy, hogy nehezebben fog megélni nyugdíjasként, mint dolgozó nőként. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK