Betiltottak 48 gyerekjátékot, itt a részletes lista

2016.03.08. 11:17

A húsvéti akcióban 81 gyerekjátékot vizsgált be a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Mindössze 33 termék felelt meg az elvárásoknak, 48 játék forgalmazását valamilyen okból be kellett tiltani.

Fulladásveszély, szemsérülésveszély, tartós egészségkárosodás kockázata - három fő szempont, ami alapján egy 81 gyerekjátékot vizsgáló teszten 48 termék megbukott. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei a legtöbb hibát a játék babáknál és más PVC-alapú játékoknál találták, ahol a gyártók a tiltás ellenére ftalátot használtak a műanyagok puhításához. Ha ezeket a kisgyerek a szájába veszi, a veszélyes vegyületek a nyállal kioldódhatnak, és a szervezetbe juthatnak. Ezek a ftalátok felnőttkorban akár terméketlenséget is okozhatnak. 

Apró darabok, erős mágnesek - duplán veszélyesForrás: nfh.hu

Nem jó a túl erős mágnes

Akadtak olyan termékek, amelyekbe az előírtnál erősebb mágnest építettek. Ha lenyeli egy kisgyerek, az erős mágnesek a belekben úgy összetapadhatnak, hogy akár a belek elzáródását okozhatják.

Összecsukló babakocsi, túl hangos játékok

Játék babakocsik esetében elsősorban azt vizsgálták, hogy a játék kibírja-e a gyerek súlyát, abba ne szorulhasson be a gyerek keze, feje. 10 vizsgált termékből 4-nél merült fel biztonsági hiányosság, 3 esetben súlyos kockázat lehetőségével. Öt olyan játékot is talált a fogyasztóvédelem, amely a megengedettnél jóval hangosabban sípolt, ami halláskárosodáshoz is vezethet.

A feltűnően olcsó játékokkal vigyázni kellForrás: nfh.hu

Veszélyben a szem

Egymás szemét is kilőhetik a gyerekek a vizsgálatokon megbukott lövedékes játékokkal, illetve fulladásveszélyt okozhatnak a könnyen lehúzható tapadókorongok. A fogyasztóvédelem tapasztalata szerint a veszélyes játékok száma még mindig jelentős, ami a folyamatosan megújuló kínálattal magyarázható.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság egy videón is bemutatta, hogyan vizsgálják a játékokat:

A vizsgálat során megbukott termékekről itt talál részletes listát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK