Valamit tudnak az amerikai bankárok

Vágólapra másolva!
A legnagyobb európai bankok jövedelmezősége a felét sem éri el a legnagyobb amerikai bankokénak, amelyek most már szinte minden pénzügyi mércén mérve maguk mögé utasítják európai riválisaikat - áll a Financial Times szerdán ismertetett szektorelemzésében.
Vágólapra másolva!

A londoni gazdasági napilap kutatási eredményei szerint az öt legnagyobb amerikai pénzügyi szolgáltató csoport - a JP Morgan, a Citigroup, a Morgan Stanley, a Goldman Sachs és a Bank of America - tavaly összesen 138,5 milliárd dollár bevételre tett szert a befektetési banki és értékpapírpiaci tevékenységből. Az öt legnagyobb európai bank - a Deutsche, a Barclays, a BNP Paribas, a Crédit Suisse és a UBS - bevétele ugyanakkor 60,1 milliárd dollár volt e két területen.

Szigorúbb szabályok és tőkekövetelmények

A vizsgált

  • amerikai nagybankok 2015-ben 33,5 milliárd dollár összesített adó előtti eredményt értek el,
  • az öt legnagyobb európai vetélytárs így számolt tavalyi eredménye 4,2 milliárd dollár volt.

A Financial Times szerint az európai bankok jövedelmezőségének a szigorúbb szabályozások és tőkekövetelmények szabnak határt.

Az egyre kirívóbb széttartás is jelzi az amerikai befektetési bankok erősödő globális dominanciáját. Az amerikai pénzügyi szolgáltatók még Európában, a Közel-Keleten és Afrikában is vezetik a befektetési banki tevékenységből beszedett díjak rangsorát, jóllehet e piacok az európai bankok hagyományos erősségei voltak - áll a Financial Times elemzésében.

Nyugtalanító hírek

A lap kiemeli, hogy az öt legnagyobb európai bankcsoport befektetési és értékpapírpiaci bevételei tavaly 8 százalékkal, az öt legnagyobb amerikai bank ugyanebből eredő jövedelmei 0,8 százalékkal csökkentek.

A Deutsche Bank januárban 6,8 milliárd eurós veszteséget jelentett a tavalyi évről, és kénytelen volt megnyugtató nyilatkozatokkal biztosítani részvényeseit arról, hogy elégséges tőketartaléka van. A Barclays részvénye tavaly nyár óta 40 százalékkal zuhant, és a cég nemrégiben bejelentette, hogy több mint a felével csökkenti az osztalékot az idén és jövőre, tőkehelyzetének javítása végett.