Élelmiszerhiány van 34 országban

Hogyan hatástalanítaná a kormány az élelmiszerár-bombát, aratásra váró kombájn a karcagi határban
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Különböző konfliktusok, szárazság vagy áradások következtében a világ 34 országában élelmiszerhiány van, ezeknek az országoknak a 80 százaléka afrikai, állapította meg legfrissebb jelentésében a FAO.
Vágólapra másolva!

Az iraki, a szíriai, a jemeni, a szomáliai és a közép-afrikai köztársaságbeli fegyveres konfliktusok ellehetetlenítették a mezőgazdasági termelést, és ez hozzájárult a humanitárius katasztrófa súlyosbodásához ezekben az országokban, de a harcok kihatnak a tágabb térségre is, amelyben viszont az oda menekültek nagy száma miatt alakul ki élelmiszerhiány, olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) Terméskilátások és élelmiszerhelyzet című jelentésében.

Aszály sújtja Afrikát

Kongónak például amellett kell csaknem százezer közép-afrikai menekültet ellátnia, hogy gondoskodnia kell másfél millió olyan állampolgáráról, akinek az országon belül kellett elhagynia az otthonát árvizek miatt. A FAO szerint

az aszály miatt Afrika teljes déli része nagyon gyenge termésre számíthat az idén,

de valószínűleg hasonló problémával kell szembenéznie Közép-Amerikának és a karibi térség országainak is, immár harmadik éve, valamint Marokkónak és Algériának.

Karcsú termésre számítanak Forrás: MTI/Mészáros János

Tavaly az észak-koreai mezőgazdaság is megszenvedte az időjárást: mind az aszályt, mind az áradásokat. Az élelmiszer-behozatalra szoruló országok száma decemberben, Szvázifölddel, 34-re nőtt.

Az idei terméskilátások általában az északi félteke országaiban jók, és kifejezetten jók Ázsia legtöbb államában. A FAO előrejelzése szerint az idén a világ búzatermése 723 millió tonna lesz, ami 10 tonnával kevesebb, mint a tavalyi rekordmennyiség.