Átalakítják az uniós pályázatértékelést

Lázár János sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Az uniós pályázatok értékelésére új rendszert dolgoznak ki, jelentette ki Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnökség április 15-ig javaslatot tesz a kormánynak az értékelési rendszer átalakításra, mondta a tárcavezető az uniós forrásokról rendezett Portfolió konferencián. Lázár János szerint elvárás, hogy csak állami tisztviselő értékeljen, a pályázatértékelésnél nem lesz kiszervezés.

A miniszter az MTI szerint közölte, hogy a pályázatot értékelők újra-kiválasztásáról lesz szó,

nyilvános, mindenki számára hozzáférhető értékelő szaknévsort állítanak össze,

objektív, az irányító hatóságok és a társminisztériumok által meghatározott szempont alapján. Erről Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt egy másik csütörtöki rendezvényen.

Cél az átláthatóság

Minden pályázatnál két értékelőnek kell lennie, akik az államtól kapják a pénzt, hivatali kötelezettségek mellett végzik majd a munkát. A pályázati döntéselőkészítő bizottság pedig a szaktárca, az államháztartásért felelős minisztérium és a Miniszterelnökség képviselőiből tevődik össze, mondta Lázár János, aki szerint ezzel

az a cél, hogy az értékelés sokkal átláthatóbb és számonkérhetőbb legyen.

Nem javult a versenyképesség

Lázár János a gazdasági portál szerint arról is beszélt, hogy hatékonyan kell a 2014-2020-as forrásokat felhasználni, mert 2020 utáni időszak nagyon bizonytalan. Szerinte a legsúlyosabb kritika a 2007-2013-as időszakkal szemben az, hogy

a 9200 milliárd forintos keret kifizetése ellenére sem javult az ország versenyképessége.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Fotó: Polyák Attila - Origo

Lázár János elmondta, hogy a V4-kel összefogva kívánnak jó pozíciót elérni a 2020 utáni költségvetésről kezdődő tárgyalásokon. A miniszter közölte, hogy a 2014-2020-as időszak uniós pályázatait 2017 június végéig kiírják, 2018 végére a ciklus forrásának jelentős részét ki is fizetnék.

Nemzeti tőkealap készül

A miniszter beszélt arról is, hogy a kormány egy nemzeti tőkealap felállítására is készül, mert

Magyarországon a kis- és középvállalkozói szektorban nemcsak hitel-, hanem tőkehiány is van.

Ez egy elkülönített alap lenne az állami költségvetésben állami forrásokból, és akár azt a célt is szolgálhatja, hogy az állam beszálljon a magyar tulajdonú kkv-kba maximum 49 százalékos tulajdonosként, amolyan csendestársként, idézi Lázár Jánost a Portfolió.