Jövő héten vizsgálják a magyar adósosztályzatot

2016.03.11. 16:55

A jövő héten vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot a Standard & Poor's. Az S&P idei felülvizsgálati menetrendjében ez lesz a szuverén magyar besorolások első értékelése.

A nemzetközi hitelminősítő március 18-ára tűzte ki a magyar adósosztályzat vizsgálatát, ezután szeptember 16-án veszi ismét napirendre Magyarországot. A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül a Moody's Investors Service három, a Fitch Ratings két időpontot jelölt ki a magyar besorolások idei vizsgálatára.

Nem módosított

A Moody's első időpontja múlt pénteken volt, ám ez a cég akkor nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását, sem annak - egyébként felminősítés lehetőségére utaló pozitív - kilátását, így nem is jelentett be módosításokat. A Moody's idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország legközelebb július 8-án, utána november 4-én szerepel. A Fitch Ratings május 20-án, utána november 18-án végzi el a magyar államadós-osztályzatok értékelését.

Ahogy a Moody's példája is jelzi, nem biztos, hogy ezeken a napokon a hitelminősítők módosítják is a magyar államadós-osztályzatokat, vagy az osztályzatokra érvényes kilátást.

A minősítésről
A globális pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében. A kialakult gyakorlatnak megfelelően a cégek egy-egy európai államadósra évi két vagy három felülvizsgálati időpontot tűznek ki, mindig pénteki napokra, és a felülvizsgálati eredményeket rendszerint a kijelölt nap éjszakáján, az európai és az amerikai piaci zárások után jelentik be Londonban. Az időpont előzetes meghatározása azonban nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy a kijelölt napon tényleges osztályzat- vagy kilátás-módosítási lépéseket jelentsenek be.


A három nagy hitelminősítő közül a Moody's és a Fitch pozitív, a Standard & Poor's stabil kilátást tart érvényben a magyar adósbesorolásokra. A mindhárom cég jelenleg egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó - az S&P és a Fitch "BB plusz", a Moody's "Ba1" - besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

A Standard & Poor's tavaly márciusban emelte egy fokozattal "BB plusz"-ra a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolásait. Az S&P tavaly márciusi osztályzatjavításával került a magyar államadós-osztályzat mindhárom hitelminősítőnél azonos szintre.

Visszanyerheti a besorolást

A londoni elemzői közösség valószínűsíti, hogy Magyarország az idén - ha nem is az első, tavaszi felülvizsgálati körben, hanem inkább a későbbre kitűzött vizsgálati időpontokban - visszanyerheti befektetési ajánlású államadós-besorolásait.

Ismét befektetésre ajánlott adóssá válhat MagyarországForrás: citizenside.com/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Gerard Bottino

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői közölték, hogy a magyar kormány 2017-re egyensúlyos államháztartási cél kitűzését fontolgatja. A ház elemzőinek megítélése szerint ez ugyan "túl ambiciózus" célnak tűnne, különösen a 2018-as választási év előtt, a költségvetési konszolidáció melletti erőteljes elkötelezettséget azonban a hitelminősítők pozitív jelzésként értékelhetik.
A Commerzbank közgazdászai előrejelzésükben kiemelték, hogy a magyar adósosztályzatok felminősítéséhez egyértelműen megvan a háttér: a gazdasági növekedés üteme jelentősen gyorsult a pénzügyi válság óta, az államháztartás hiánya jóval a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alá csökkent, lefelé tartó pályán van az adósságteher, és a háztartások megszabadultak devizaalapú hitelkitettségeiktől.

Jók a kilátások

Ha legalább a Moody's és a Fitch, vagyis a magyar osztályzatokra pozitív kilátást érvényben tartó két hitelminősítő az idén visszaemeli a magyar szuverén osztályzatot a befektetési kategóriába, az egyben azt is jelentené, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország 2016-ban ismét befektetésre ajánlott adóssá válna. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem.

Ha e két cég felminősíti Magyarországot, azzal a magyar szuverén befektetési termékek potenciális vásárlói köre is bővülhet, számos intézményi befektető szabályzata ugyanis kizárólag befektetési ajánlású papírok tartását engedélyezi.