Vége a moratóriumnak: 130 ezer adós otthona veszélyben

lakás bútor rendőr kilakoltatás Hódmezővásárhely, 2005. november 24.
Az egyik család bútorait viszik ki a lakásból, amikor két jogcím nélkül lakó roma családot lakoltatnak ki rendőri felügyelet mellett Hódmezővásárhelyen az Északi úton lévő önkormányzati
Hódmezővásárhely, 2005. november 24. Az egyik család bútorait viszik ki a lakásból, amikor két jogcím nélkül lakó roma családot lakoltatnak ki rendőri felügyelet mellett Hódmezővásárhelyen az Északi úton lévő önkormányzati lakásokból. A kilakoltatottaknak az önkormányzat ideiglenes elhelyezést biztosított. MTI Fotó: Németh György
Vágólapra másolva!
130 ezer jelzáloghitel-adós helyzete marad rendezetlen még az elszámolás és a forintosítás után is. AZ MNB szerint ez az egyik legkomolyabb pénzügyi stabilitási és társadalmi kockázat ma Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Bajban vannak a nem fizető hitelesek:

  • a kényszerértékesítési moratórium 2015. év végével megszűnt,
  • a téli kilakoltatási moratórium lejártával, 2016. március elsejétől a hitelezők ismét élhetnek a fedezetérvényesítés eszközével.

Az MNB korábbi kutatása szerint az adósok kétharmada rendelkezett az adósság teljes vagy részleges rendezéséhez szükséges személyijövedelemadó-köteles jövedelemmel, továbbá 40 százalékuk legalább részlegesen törlesztett is a vizsgált időszakban.

Sokan nem érzik valós veszélynek az ingatlanjuk elvesztését Forrás: MTI/Németh György

Sokan nem érzik valós veszélynek ingatlanjuk elvesztését.

Az MNB most egy ajánlást tett közzé, ami segítheti a bankok és az adósok hitelekre vonatkozó átstrukturálási megállapodását.

Nincs szabály a segítségre

A jelenlegi jogszabályi környezet nem szabályozza megfelelően, hogy milyen eljárást kell követniük a hitelezőknek az adósok fizetőképességének helyreállítása érdekében.

A fizetőképesség helyreállítását a 2015 őszén hatályba lépett adósságrendezési eljárás, illetve a hitelügylet közös megegyezésen alapuló átstrukturálása tudná elősegíteni. Előbbi után kutya nem érdeklődik, az utóbbit pedig semmi nem szabályozza.

Az MNB-nek van egy ötlete

A jelenlegi szabályozási környezet nem ösztönzi proaktív magatartásra a hitelezőket a közös megegyezésen alapuló átstrukturálásokra. Az MNB most ajánlást bocsátott ki, amelynek célja a hitelezők és az adósok közötti együttműködés és a megoldáskeresés elősegítése. Az ajánlás transzparens és egységes keretet nyújt a közös megoldáskeresésre. Az MNB álláspontja szerint a fenntartható megoldások kidolgozásához alapvetően a felek rendelkeznek megfelelő információval, érdekeltséggel és kapacitással.

Forrás: MTI/Komka Péter

Az MNB olyan feltételek megteremtésében érdekelt, amely a kötöttebb adósságrendezési eljáráshoz képest nagyobb rugalmasságot és több eszközt biztosít a hitelezők és az adósok számára is a megoldáskeresésben. Az ajánlás peremfeltételeként a hiteladósok lakhatásának biztosítását, a nem teljesítéssel kapcsolatos erkölcsi kockázat minimalizálását jelöli ki az MNB, továbbá azt, hogy az ajánlás rövid távon se gátolja a bankrendszer gazdasági növekedéshez való hozzájárulását.

Az ajánlással az MNB deklarált célja a nem teljesítő lakossági jelzáloghitel-adósok fizetőképességének tartós helyreállítása, illetve a fenntartható adósságrendezés ösztönzése. Az ajánlás hozzájárul ahhoz, hogy mintegy 60-70 ezer adós esetén fenntartható megoldással lehetővé váljon az adósság rendezése.