Döntött a kormány: hamarosan indul a NOK

2016.03.12. 09:21

Még február 24-i ülésén döntött a kormány a Nemzeti Otthonteremtési Közösség felállításáról szóló törvényjavaslatról, amit várhatóan hamarosan benyújtanak a parlamentnek. Rogán Antal még januárban beszélt arról, hogy új lakástakarék-pénztárat hoz létre a kormány. Az otthonteremtési közösséggel párhuzamosan fut a kormány családi otthonteremtési programja is. 

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője január 18-án jelentette be, hogy a Nemzeti Otthonteremtési Közösség néven új lakástakarék-pénztárat hoz létre a kormány. Akkor a miniszter arról beszélt, hogy a kormány a területet érintő törvényjavaslatokat még márciusban benyújtja. Mivel március 10-ig nem került a parlament elé a kabinet a javaslata, a Miniszterelnöki Kabinetirodához fordultunk. 

Rogán Antal beszélt először a Nemzeti Otthonteremtési KözösségrőlFotó: Marton Szilvia - Origo

Döntött a kormány, hamarosan benyújtják

A kormány február 24-i ülésén tárgyalta a Nemzeti Otthonteremtési Közösségről szóló előterjesztést, amelyet utóegyeztetés elrendelésével elfogadott.  A kormány döntése szerint az utóegyeztetése megtörtént, a törvényjavaslatot a közeljövőben benyújtják – közölte az Origóval a Miniszterelnöki Kabinetiroda. 

Megmaradnak a megtakarítások

Mint arról korábban beszámoltunk,Nemzeti Otthonteremtési Közösséggel az a kormány célja, hogy hogy a mostani lakástakarék-pénztári rendszernek versenytársa legyen. Rogán szerint, míg az állam 50 milliárd forinttal finanszírozza a mostani rendszert, addig a másik oldalon alig épülnek új lakások. 

Rogán arról is beszélt, hogy az új szövetkezetek felállításával természetesen a mostani rendszerben lévők megtakarításai megmaradnak, és az állami támogatás is folyamatos lesz. A miniszter arra számít, hogy az új szövetkezetek jogilag áprilisban jöhetnek létre, a tényleges működést csak az év második felében kezdhetik meg. 

A kormány célja a lakáskasszák átalakításával az építkezések felpörgetéseFotó: Szabó Gábor - Origo

175 milliárd forintot fizettek

A Fundamenta Lakáskassza Zrt. örömmel fogad minden olyan kezdeményezést, amely a magyar lakosság otthonteremtését segíti, ugyanakkor óvatosságra int a nem kellően biztonságos feltételekkel működő fogyasztói csoportok, vásárlói klubok esetleges létrehozásával kapcsolatban. 

A cég által folyósított lakáscélú hitelek nagyobb része vásárlási célú:  ez tette ki 2015-ben a kölcsönök mintegy 73 százalékát. A hitelek kisebb részét fordítják az ügyfelek házépítésre, bővítésre, korszerűsítésre, ugyanakkor ezen lakáscélok jelentősége a lakáspiaci beruházások élénkülésével párhuzamosan nőni fog, közölte a cég. Tavaly összesen a GDP 0,5 százalékának megfelelő összeget,175 milliárd forint értékű megtakarítást és lakáskölcsönt fizettek ki az ügyfeleknek. 

A csokban is bízik a kormányFotó: Szabó Gábor - Origo

1100 igénylés 

A NOK-kal párhuzamosan jelenleg is fut a kormány másik otthonteremtési programja: a csok. Eddig mintegy 1100 igényelést nyújtottak be az új családi otthonteremtési kedvezményre a bankokhoz, elsősorban használt lakásokhoz igényelték a támogatást. A bankok arra számítanak, hogy az igénylések száma az év második felében, az új lakások építésének felfutása után ugrik meg.

Ha még többet szeretne tudni a csokról, itt olvashat róla

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK