Lecsíphetnek a nyugdíjból

Molnár Julianna; 49 éves; rokkantnyugdíjas; munka; Solt; férje Péter
Vágólapra másolva!
A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának összehívását javasolja a Liga Szakszervezetek, ahol szerintük olyan megoldást kell találni, amely megőrzi a béren kívüli juttatások rendszerét. Az érdekképviselet nem ért egyet az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett tervvel, hogy készpénzesítené a kormány a cafeteriát. 
Vágólapra másolva!

A Liga Szakszervezetek sem ismerik a tervezett készpénzesítés részletet, így a munkavállalókra vonatkozó hatása sem biztos. A Liga ugyanakkor elutasítja azokat a megoldásokat, amelyek

rontják bármely munkavállaló jövedelmi helyzetét, jövőbeni nyugdíjpozícióját,

forrásokat csoportosítanak át a munkáltatók javára és a munkavállalók kárára - hangsúlyozták.

Veszélyben a nyugdíjak is

A legvalószínűbb elképzelés szerint a béren kívüli juttatásokat készpénzben kapnák meg a munkavállalók, de ez után nem kellene a bérek járulékait és adóit megfizetni. A Liga kérdésesnek tartja, mit nyerne ezzel a munkavállalók többsége, miután a becslések szerint a munkavállalók mintegy

negyede kap cafeteriát.

A Liga nem tartja kizártnak, hogy a munkaadók nem a munkavállalók bérének növelésére, hanem a munkaadói bérterhek csökkentésére használnák ki ezt a lehetőséget.

A cafeteria forintosítása a nyugdíjakat érzékenyen érintené Fotó: Origo



Ebben az esetben "pénzüknél maradnának" a munkavállalók, mert nettó keresetük nem változna, de a

csökkenő járulékok későbbi pozícióikat rontják,

hiszen ezzel egyúttal csökkentett társadalombiztosítási jogosultságuk lesz - írta a Liga.

A turizmusnak fájni fog

Az érdekképviselet fontos szempontnak tartja azt is, hogy egy ilyen döntés súlyos hatással volna egyes ágazatok - például a turizmus és vendéglátás - magyarországi munkavállalóira, mert ezekből az ágazatokból komoly forráskivonással járna a cafeteriaelemek készpénzesítése.

A belföldi turizmus szempontjából a cafeteria-rendszer esetleges eltörlése kifejezetten veszélyes
- mondta korábban az Origónak Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Varga Mihály azt mondta, a

munkavállalók foglalkoztatásának kedvezőbbé tételét szolgálja a cafeteria-rendszer tervezett átalakítása,

illetve a minimálbér lehetséges növelése is.

Nem lesz cafeteria

A cafeteria-rendszerünk túl bonyolult, és túlságosan sok zsebe van a Szép kártyának, mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az MKIK évnyitóján. Ezzel felvezette a miniszterelnök szavait. Orbán Viktor azt mondta, a cafeteria készpénzesítésén gondolkodnak. Mivel jogos igény a munkavállalók részéről, hogy emelkedjen a fizetésük, és ezt másképpen nem tudják megoldani, elgondolkodnak a cafeteria készpénzesítésén.

Senki nem ismeri a részleteket

„A jelenlegi információk alapján nem tudom pontosan értelmezni, hogy milyen elképzelései vannak a kormánynak a cafeteria-rendszer átalakítására” – mondta Fata László cafeteria-szakértő az Origónak Orbán Viktor bejelentése után.

A cafeteria eltörlése zsákbamacska Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint a döntés rengeteg konfliktushelyzetet okoz majd. Példaként említette, hogy sok munkavállaló nem fog a menzára és wellnessezni járni a cafeteria-rendszer eltörlése után. Karsai Gábor szerint a cafeteria készpénzesítése komoly adókiesést jelent majd, és a nullás költségvetést is keresztülhúzhatja.