Érdemes mielőbb tankolni, tovább drágulhat a benzin

2016.03.20. 12:24

A heti átlagos piaci ár- és árfolyamváltozások alapján - a március 18-i, pénteki 3 forintos benzináremelést is figyelembe véve - a benzin ára 2-3 forinttal emelkedhet, a gázolaj ára várhatóan nem változik a GKI Energiakutató előrejelzése alapján.

A Brent kőolajfajta spot (azonnali) ára a héten 37-39 dollár között változott, heti átlagban több mint egy dollárral, 2,3 százalékkal emelkedett az ár. Az árak hétfőn közel másfél dollárral csökkentek, a hét többi napján föl-le ingadoztak, pénteken kicsit mérséklődtek. Az olajpiaci ingadozást a hét elején inkább a túlkínálatra vonatkozó hírek mozgatták, a hét többi napján a határidős olajvásárlások erősödése és az amerikai benzinkészletek csökkenése okozta az áremelkedést, míg a pénteki kis árcsökkenést az okozta, hogy hosszú idő óta először az amerikai kőolajfúrások száma nem csökkent, hanem eggyel emelkedett. Az árak erősödését az is támogatja, hogy az amerikai kőolaj- és kőolajtermék-export dinamikusan bővül.

Mitől függ az üzemanyagár?
A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyam alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek. A piaci változások regisztrálását több cég (Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 10 centtel csökkent az előző heti átlaghoz viszonyítva, a határidős ár a hét első két napján csökkent, a második két nap emelkedett, majd pénteken az említett hír hatására mintegy 30 centtel csökkent. A spot ár a hét folyamán a határidős ár alatt változott.

Csökkent a meghatározó olajfajták közötti árkülönbség

Az egy hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség ezen a héten csökkent, mivel a WTI határidős ára kicsit nőtt, a határidős Brent ára pedig kicsit csökkent. A különbség a hét végére meghaladta a 2,1 dollárt.

Az európai üzemanyagpiacokon a héten jelentős forgalom zajlott, mivel a kereskedők továbbra is igyekeztek a téli minőségű benzinkészleteiktől megszabadulni. Az európai finomítók számára viszonylag kedvezően alakul a benzinkereskedelem, az európai fogyasztás is lassan bővül, a nigériai és az amerikai export ismét lendületet kapott. A benzin finomításához használt anyagok iránti ázsiai (kínai) kereslet azonban mérséklődik, vélhetően az áremelkedés hatására.

Emelkedtek az üzemanyagárak

A gázolaj importja márciusban lelassul, mivel az ázsiai és amerikai finomítók közül sok felújítási-karbantartási szünetet tart, azonban az orosz export hatalmas lendületet vett. A kínálat mérséklődése miatt a kereskedők mérsékelni tudták a hajókon tárolt gázolaj mennyiségét.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a megelőző hét átlagához viszonyítva a március 14–18. közötti időszakban 6,2 százalékkal nőtt, az északnyugat-európai piacon és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen)-piacon 3,9-3,9 százalékkal nőttek az árak. A benzin ára kedden-szerdán csökkent, a többi napon emelkedett.

A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 0,7 százalékkal nőtt a megelőző hét áraihoz viszonyítva, az észak-európai piacokon 0,7-0,5 százalékos volt az áremelkedés. A hét folyamán a dízel ára két nap csökkent, két nap emelkedett, majd pénteken csökkent. Ezen a héten az üzemanyagok árváltozása némileg eltért az olajárak változásától.

Gyengült a dollár

A forint árfolyama a március 14–18-ai héten 277,2 forint/dollár körül ingadozott, három forinttal kellett kevesebbet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. A forintárfolyam az euróhoz viszonyítva, heti átlagban kissé gyengült, de a dollár árfolyama gyengült az euróhoz, így a forinthoz viszonyítva is. A forintárfolyam erősödése lecsökkentette a benzin- és a gázolajár dollárban mért növekedését.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon 5,1 százalékos, az ARA-piacon 2,8 százalékos, az NWE-piacon 2,8 százalékos áremelkedés jeletkezett. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított heti változások 0,3 százalékos árcsökkenést jeleztek, az észak-európai piacokon 0,4-0,8 százalékos csökkenést mutatnak az árak forintban mérve.

A március 21-én kezdődő héten 2-3 forint közötti benzináremelést jelenthetnek beForrás: PhotoAlto/James Hardy / Altopress/James Hardy

A benzinnél várható áremelés

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán piacon 5, a másik két piacon is 2-3 forint közötti áremelkedést jelenthetnek. A gázolaj forintban mért ára esetében a piacok 1 forint alatti árcsökkenést mutatnak. Mivel pénteken, március 14-én már egy 3 forintos benzinár emelés megtörtént, ezért hétfőn, március 21-én 2-3 forint közötti benzináremelést bejelenthetnek, de az sem meglepő, ha ez elmarad.

A benzin ára 320 forint/liter körüli szinten, a gázolaj ára várhatóan 315 forint/liter körüli szinten változhat. (A heti üzemanyagárak adatait az Eurostat heti üzemanyagár-statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 15, a gázolaj ára 15,5 százalékkal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 20,5 százalékkal több benzint és 21 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK