A bankok éve jön

2016.03.21. 14:32

Hetven százalékkal, 274 milliárd dollárra nőtt tavaly a felvásárlások és akvizíciók volumene a bankpiacokon és a vagyonkezelés területén az előző évi 20 százalékos emelkedés után. A tendencia 2016-ban is folytatódhat, bár egyes területeken mérsékelt konszolidáció következhet be - vélik a KPMG szakértői.

A KPMG idén is elkészítette a bankvilágban várható főbb tranzakciós trendeket összegző, Banking and Capital Markets Top Trends for M&A in 2016 című kiadványát.

A tanácsadó cég szerint idén tovább erősödhet a bankok tranzakciós aktivitása különösen Ázsiában és Japánban. Az Egyesült Államokban folytatódhat a bankok konszolidációja, Európában pedig további, úgynevezett non-core (nem az alaptevékenységhez kapcsolódó) eszközök értékesítésére kerülhet sor.

Amellett, hogy a szigorodó szabályozói környezet hatására tovább egyszerűsödhetnek a bankok üzleti modelljei Európában és az Egyesült Államokban, folytatódhat a komplex és tőkeintenzív eszközök eladása, javulhat a pénzintézetek működési hatékonysága.

 

Erősödik a verseny, több tranzakció lehet 2016-banForrás: PhotoAlto/Gabriel Sanchez

A kelet-közép-európai bankszektort 2014-ben és 2015-ben mérsékelt akvizíciós aktivitás jellemezte, a felvásárlások és tranzakciók éves átlagos volumene mindössze 3 milliárd dollár volt. Az elmúlt két évben a legtöbb tranzakcióra Magyarországon, Ausztriában és Lengyelországban került sor. A KPMG szakértői szerint idén azonban már erősödhet a tranzakciós aktivitás, ami leginkább a banki mérlegek megtisztítását célzó intézkedéseknek tudható be.

A vagyonkezelési szektorban folytatódhat a konszolidáció és a növekedési lehetőségek keresése. A szabályozói nyomásnak, az új technológiának és az erős versenynek köszönhetően 2016-ban a tranzakciós aktivitás további erősödése várható.

Európa-szerte folytatódhatnak a hitelportfolió-eladások, a hangsúly azonban Írország és Spanyolország felől Olaszország és Görögország felé tolódhat el. Miközben a kelet-közép-európai régiót (Romániát, Magyarországot és Lengyelországot) eddig is erősebb tranzakciós aktivitás jellemezte, a kínai piac öt év múlva megelőzheti Európát - prognosztizálják a szakértők.