Magasabb adókulcsért kilincselnek a leggazdagabbak

Vágólapra másolva!
Több mint 40 New York-i milliomos levélben kérte az állam kormányzójától és magas rangú törvényhozóktól, hogy emeljék meg a leggazdagabb egy százalék által fizetett adót az államban a szegénység visszaszorítása és a hanyatló infrastruktúra fejlesztése érdekében.
Vágólapra másolva!

Az AP hírügynökséghez eljutott levél szerint ők „olyan New York-iak, akik hozzájárultak, és részesültek is az állam gazdaságának pezsgéséből, és felelősséggel tartoznak azért, hogy

„Megengedhetjük magunknak, hogy a jelenleginél több adót fizessünk a gyermekszegénység, a hajléktalanság felszámolására és az elöregedő hidak, utak, csatornák fejlesztésére" - tették hozzá az Abigail Disney és Steven C. Rockefeller által is aláírt levélben.

Az „egyszázalékos adótervezet" néven ismert elképzelést a Költségvetési Politikai Intézet gazdasági agytröszt (think-tank) közreműködésével dolgozták ki. Jelenleg az 1,062 millió dollár (292 millió forint) felett keresők fizetik a legmagasabb, 8,82 százalékos adókulcsot.

A tervezet az évi 665 ezer dollár vagy annál többet keresők számára ír elő magasabb adókulcsot.

A javaslat szerint az 1-2 millió dollár között keresőknél volna 8,82 százalékos a kulcs, 2-10 millió dollár között 9,35, 10 és 100 millió dollár között 9,65, míg 9,99 százalék volna a kulcs évi 100 millió dollár jövedelem felett.

A javaslat megvalósításának azonban több akadálya is van a helyi törvényhozásnál. A demokrata többségű alsóháznak saját terve van a milliomosok adójának megemelésére, a republikánus többségű szenátus nem támogatja ezt az elképzelést.

A milliomosok által jelenleg fizetendő, alacsonyabb adókulcs érvényessége várhatóan jövőre jár le.