A befektetőket nem riasztották el a párizsi terrortámadások

párizs
Vágólapra másolva!
A turisták közül sokan lemondták az utazást a párizsi terrortámadások után, ami nemcsak Franciaországban, de egész Európában éreztette a hatását. A kínai befektetők aktivitása azonban nem csökkent: Franciaország továbbra is Kína egyik legfontosabb európai gazdasági partnere, a befektetések volumenében csak Olaszország előzi meg.
Vágólapra másolva!

Mintegy 60 százalékkal növekedett tavaly a Franciaországba érkező kínai tőke volumene - írja a Bloomberg. A befeketetések összege 3,62 milliárd dollárt (998,11 milliárd forintot) tett ki 2015-ben. Bár Franciaország egyelőre nem kiemelt célország a kínai befektetők számára – szemben például az Egyesült Államokkal, ahol tavaly 15,3 milliárd dollárt fektettek be –, az előrejelzések szerint a jövőben tovább élénkülnek a francia-kínai gazdasági kapcsolatot.

Borászat, szállodák

Yan Jufen, a párizsi kínai kereskedelmi kamara elnöke egy interjúban azt mondta, minden gazdasági szektorban növekednek a kínai befektetések. A világ második legnagyobb gazdaságából érkező befektetőket találunk a bordeaux-i borászatoktól a párizsi szállodákon át a külvárosi bevásárlóközpontokig számos helyen. A legjelentősebb gazdasági terület azonban egyelőre

az ingatlanszektor és az idegenforgalom:

a kínai befektetések mintegy 80 százaléka ezt a két szektort érinti.

Jack Ma, az internetes kereskedőház, az Alibaba alapítója Forrás: AFP/Romeo Gacad

Franciaország iránt Kína második leggazdagabb embere, Jack Ma, az Alibaba alapítója is érdeklődik. Jack Ma a közelmúltban vásárolta fel a Chateau de Sours-t, az egyik legrégebbi francia borászatot, amelynek története a 14. századig vezethető vissza.

Wang Jianlin ingatlanmágnás, egyben Kína leggazdagabb embere szintén érdekeltté vált egy párizsi befektetésben. Cége, a Wanda Group az EuropaCity nevű 3 milliárdos kereskedelmi és szabadidős beruházás egyik befektetője.

Legnagyobb külföldi projekt

„Régóta szeretnénk franciaországi, különösen párizsi fejlesztéseket indítani” – mondta Jianlin februárban. Az EuropaCity kapcsán a kínai üzletember Francois Hollande francia államfővel is találkozott. Mint mondta, jelenleg a központ építése a legnagyobb, Kínán kívüli projektjük.

A kínai vállalatok emellett több francia cégben is tulajdonrészt szereztek. A HNA Group Co. például 10 százalékát birtokolja a Pierre & Vacances-Center Parcs nevű turisztikai társaságnak. A befektetésért cserébe a cégnek

öt új szállodát kell létesítenie Kínában.

Februárban a sanghaji központú Jin Jiang International egy másik szállodalánc, az Accor részvényeinek 11,7 százalékát szerezte meg, ezzel a társaság legnagyobb részvényesévé vált. Ugyanez a kínai cég tavaly megvette a Louvre Hotels Groupot is.

Egyre nagyobb üzlet a turizmus a kínai cégek számára is Forrás: AFP/Ng Han Guan

Úgy tűnik, a kínai turizmus mind a turisták elszállásolása, mind a befektetők terén nagy üzlet a francia cégeknek. Az ACapital nevű francia társaság alapítója, Andre Loesekrug-Pietri azt mondta, 2010 óta kiemelt céljuk, hogy minél több kínai klienst szerezzenek.

Olaszország még az élen

Kínai befektetők szintén tulajdonrészt szereztek a PSA Peugeot Citroen autógyárban és a Shandong Hi-speed Co. autóipari konzorciumban, valamint a Toulouse-Blagnac repülőteret működtető cégben. Az Alcatel-Lucent SA telekommunikációs cég pedig egy teljes vállalati egységet eladott az állami tulajdonú China Huaxinnak.

Franciaország jelenleg a második legnagyobb célországa a kínai befektetéseknek

– az első meglepő módon Olaszország. Ez elsősorban a Chem China állami vegyipari vállalatnak köszönhető, amely tulajdonrészt szerzett az olasz gumigyártó Pirelliben.

Visszaesés a merényletek miatt

Az egyetlen ágazat, ahol visszaesés tapasztalható Kína és Franciaország között, az a turizmus: bár 2015-ben 40 százalékkal nőtt a kínai turisták száma Párizsban, a novemberi terrortámadások után meredeken esett a látogatók száma. A merényletek egész Európa szintjén éreztették a hatásukat, a

kínai turisták által elköltött pénz 7 százalékkal csökkent november óta.

Franciaországra nézve az esés 10 százalék lehetett februárig.

Rendőri készültség a párizsi terrortámadások után Forrás: AFP/Francois Lo Presti

Az érdeklődés azonban hamar visszatérhet, legalábbis Thomas Deschamps, a párizsi idegenforgalmi hivatal vezetője szerint. Mint mondta, az eddigi csökkenés

inkább a csoportos utazásokat érintette,

ahogy azonban Kínában egyre bővül a középosztály, egyre többen jönnek utazási irodák nélkül, egyénileg szervezett utakra. „A csoportos turizmussal olyanok jönnek, akik kevésbé jól informáltak, emiatt jobban félnek is. Az egyéni utazók időt szánnak arra, hogy utánanézzenek, hova készülnek” – mondta Deschamps.