A lakások irányára elszállt, de a vételár változatlan

Építkezés, házépítés, ingatlan, lakás, ingatlanfejlesztés, ingatlanpiac, CSOK
Építkezés házépítés stock - XIII. kerület és IV. kerület és Dagály uszoda 2í16 február 26-án
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapok a CSOK-ról szóltak az ingatlanpiacon, egymást érik a hírek a tudnivalókról, a hatalmas érdeklődésről és az újra növekedésnek indult lakásárakról. A Balla Ingatlanirodák ingatlanközvetítői szerint azonban a valóság egy kicsit más képet mutat.
Vágólapra másolva!

A bankok beszámolói szerint a csokot igénybe vevők csak egy töredéke él az új lakásokra elérhető 10+10 milliós támogatás lehetőségével, aminek valószínűleg egyik jelentős oka a szűk újlakás-kínálat lehet. A legtöbben a használt lakásokra igénybe vehető, lényegesen kisebb mértékű támogatást veszik csak igénybe. A kérdés az, hogy van-e ennek árfelhajtó hatása az ingatlanpiacon, a használt lakások szegmensében?

Legfeljebb csak az irányárak emelkedtek

Az eladók még mindig úgy képzelik, hogy az áraknál "a határ a csillagos ég", és ebben csak megerősítették őket a csokkal kapcsolatos hírek is - fogalmazott Hart Erzsébet, a Balla Ingatlanirodák 7., 8. és 9. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Az irányár és az eladási ár közötti különbség az elmúlt időszakban határozottan nőtt, a tényleges eladási ár viszont nem - hangsúlyozta az ingatlanközvetítő.

A vételár változatlan

Mindezt Nagy Csaba, a Balla Ingatlanirodák 11. kerületi irodájának szakmai vezetője is megerősítette. Mint mondta, jelentősebb áremelkedésre nem került sor a használt ingatlanok piacán. Azaz most körülbelül ugyanannyiba kerül egy panellakás a vételárat - és hangsúlyozottan nem az irányárat tekintve -, mint akár 3 vagy 4 hónapja. Nagy Csaba nem lát tehát semmiféle "horribilis" áremelkedést, de még a legkeresettebb szegmensben, a panellakásoknál sem tapasztal észrevehető drágulást.

A remény és a csok

Egy ingatlaneladás jelenleg úgy néz ki, hogy amikor megjelenik egy lakás hirdetése, akkor az első pár napban rendkívül sokan megnézik azt, annak ellenére, hogy esetleg egyértelműen túl van árazva az ingatlan. Gazdára viszont mindig csak egy-egy árcsökkenés után találnak a lakások - hívta fel a figyelmet Hart Erzsébet.

Tehát jelentős a különbség az eladói elképzelések és a valóság között,

de sajnos ez jellemző most az egész ingatlanpiacra. A szakember úgy fogalmazott, hogy a "remény és a csok miatt" alakul mindez így, esetleg mert az eladók is úgy látják, hogy ők is csak drágán tudnának lakást venni, így kénytelenek magas áron megválni lakásuktól.

Nem meghatározó a csok

Az újépítésű ingatlanokat érdeklődés szintjén érintette csak a csok, mivel jelenleg a piacon nagyon kevés az új építésű ingatlan - jelezte Nagy Csaba. Továbbra is elsősorban a készpénzes, illetve másodsorban a jelzáloghitelre vásárlók vannak túlnyomó többségben az ingatlanpiacon,

a csokot nem nagyon látják megjelenni a használt lakások tranzakcióiban.

Összességében tehát elmondható, hogy nem mentek fel az árak az ingatlanpiacon, tavaly novemberben, illetve karácsony előtt is ugyanannyiba került egy panel vagy egy használt téglalakás, mint most - szögezte le Nagy Csaba. Az persze előfordulhat, hogy az eladók megpróbálnak magasabb árakat szabni, ez azonban a tényleges vételárra nincs hatással. Tehát, ha az irányárban látható is emelkedés, az eladási áraknál nem.