Vágólapra másolva!
Lehetséges és szükséges is úgy tervezni a költségvetést, hogy abban a hiány nulla legyen - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke.
Vágólapra másolva!

Kovács Árpád a Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt mondta, Magyarországnak előbb-utóbb saját lábára kell állnia, korábban a privatizációs források, majd az eladósodás folyamata járult hozzá a GDP tartásához, most az európai uniós források. Ha marad is 2020 után uniós forrás, az más struktúrájú, más nagyságrendű támogatás lesz. Jó lenne egyszer azt mondani, hogy nem az a 1,5-2 százalék hozza a GDP többletét, hanem a saját teljesítmény - fogalmazott.

Ameddig a takaró ér

A nullszaldós költségvetés azt jelenti, hogy az ország annyit fogyaszt, amennyit meg tud teremteni a gazdasági teljesítményéből, és nem egyszeri tételek vagy hitelek hozzák a pluszforrást. Az európai országok törekszenek erre, ez szükségszerűség - mondta.

Áprilisban a Költségvetési Tanács már megkapja a jövő évi költségvetés tervezetét véleményezésre.

Az elnök szerint az idei évben messze kedvezőbbek a költségvetési folyamatok, a kiadások-bevételek alakulása még a múlt évnél is jobb, ami szintén lökést adhat a kiegyensúlyozottabb költségvetés tervezéséhez.