Le kell porolni az orosz kapcsolatokat

Szijjártó Péter, Gyenyisz Manturov
Budapest, 2016. március 22. Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Budapesten, a minisztériumban 2016. március 22-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A magyar-orosz ipari együttműködés hosszú múltra tekint vissza, a kormánynak vissza kell szereznie bizonyos orosz piaci pozíciókat a magyar vállalatok számára - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután az orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel tárgyalt.
Vágólapra másolva!

Szijjártó elmondta, a tárgyalások középpontjában szerepelt, hogy a magyar cégek hogyan vállalhatnak nagyobb részt az orosz piacon ipari tevékenységekben. Tárgyaltak arról is, hogy magyar és orosz ipari vállalatok harmadik piacokon hogyan tudnak eredményesek lenni. Mindez azért fontos, mivel az ipari együttműködés jelentős részét nem érintik a szankciók, vagy embargós intézkedések - mondta.

Egyiptomi tenderről is tárgyaltak

Rámutatott arra, hogy a két ország ipari együttműködése a közelmúltban megkopott, nem annyira szoros, mint korábban volt, ezt nemcsak a közelmúlt európai folyamatai, hanem egyebek mellett a gazdasági szerkezetváltás hozta magával.

Az egyik legfontosabb együttműködési területnek a miniszter a járműipart nevezte.

Elmondta, hogy magyar vállalatok magyar finanszírozással részt vennének az egyiptomi államvasutak tenderén, ahol 700 vasúti kocsi szállítására nyílik lehetőség. A lehetőség az orosz vállalatok figyelmét sem kerülte el, és jó úton haladnak a tárgyalások arról, hogy magyar-orosz együttműködéssel, orosz és magyar vállalatok részt szerezhessenek maguknak a beruházásból - tette hozzá.

Kitért arra, hogy orosz vállalat nyerte a 3-as metró felújításának lehetőségét. A magyar érdek az, hogy a felújításból magyar vállalatok is profitáljanak, erről is korrekt tárgyalás van.

Az embargó egyik legnagyobb vesztese

A magyar vízgazdálkodási megoldások keresettek Oroszországban, az orosz városok vízrendszereinek működtetésében a jövőben a Fővárosi Vízművek által vezetett magyar vízipari klaszter vállalatai részt tudnak vállalni - mondta.

Szólt arról is, hogy a magyar mezőgazdaság az egyik legnagyobb vesztese az orosz embargónak, jelentősen visszaesett a magyar élelmiszerek orosz exportja. Ugyanakkor az élelmiszeripari feldolgozás és technológiák területén számos sikeres beruházás van folyamatban - sorolta.

A harmadik országokba szállítanának

Jelezte azt is az orosz ipari miniszternek, hogy a Mol nyitott a további együttműködésre Oroszországban, kitermelési és kutatási területen.

Jelenleg a magyar olajvállalat tevékenységének 6,5 százaléka köthető Oroszországhoz,

fontos területet jelent, szeretnék ezt tovább mélyíteni - mondta.

A tárgyalásokról szólva elmondta: áttekintették a kétoldalú kapcsolatokat a gépipar, illetve a közlekedés területén. Jelezte: nemcsak abban érdekeltek, hogy a budapesti metrókocsikat, az orosz technológiát Magyarországra szállítsák, hanem olyan együttműködésben is, hogy a magyar-orosz technológiát szállítsák harmadik országokba.