Erre is figyeljen, ha kollégiumba küldené a gyerekét!

2016.03.23. 11:19

A főiskolák és egyetemek a kollégiumi elhelyezéshez és szociális támogatásokhoz gyakran kérnek a hallgatóktól jövedelemigazolást. Ez a család jövedelmi viszonyait igazolja. A diákok jellemzően az utolsó napig várnak az igényléssel, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatal már most készen áll arra, hogy kiszolgálja a kérelmezőket.

Az adózók éves jövedelmi adatait tartalmazó igazolás a NAV egyik legnépszerűbb szolgáltatása, ezért jövedelemigazolást négyféleképpen is lehet kérni:

  • Elektronikusan, Ügyfélkapun át
  • Telefonon ügyfél-azonosító kóddal a 06-40/20-21-22 telefonszámon
  • Postán
  • Személyesen a NAV ügyfélszolgálatain

A jövedelemigazoláshoz szükséges IGAZOL nyomtatvány letölthető a NAV honlapjáról. A személyes ügyintézésre alkalmas egyszerűsített kérelem a NAV ügyfélszolgálatain térítésmentesen elérhető.

Amennyiben a hallgató igényli az igazolásokat a hozzátartozói helyett, akkor mind a kérelem benyújtásához, mind az elkészített igazolások átvételéhez meghatalmazásra van szüksége. Ez innen letölthető. 

2015-re még nem biztos, hogy van

A jövedelemigazolás kizárólag szja-bevallással lezárt adóévre adható ki. 2015-ről szóló jövedelemigazolást tehát csak akkor állít ki a NAV, ha az erről szóló bevallást feldolgozta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK