Az MNB megbillentette a forint árfolyamát

forint bankjegy MNB pénz
Thousands of large, old Hungarian banknotes are processed at a logistics center at the Central Bank of Hungary in Budapest on February 9, 2012. Hungary's central bank is pulping wads of old notes into briquettes to help heat needy humanitarian organizations, a gesture that has warmed many bodies and hearts amid a deadly cold snap. The central bank has been converting unusable notes into briquettes for the past four years. It takes about 5 million forints (17,000 euros) to make a single one-kilogram briquette. The notes are cut into pieces of 1 to 5 millimeters and then the paper is compressed without any chemicals being added. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Erősen gyengült a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a bankközi piacon szerda délelőtt Nagy Mártonnak, az MNB alelnökének egy háttérbeszélgetés során tett kijelentéseire.
Vágólapra másolva!

Délelőtt fél tizenkettő előtt tíz perccel eddigi napi csúcspontján, 313,61 forintot adtak egy euróért, a dollár árfolyama pedig 280,43 forintra emelkedett, később kissé erősödött a forint. Reggel 8 órakor – a szakértőkkel folytatott megbeszélés kezdetekor – 1 euró még 311,69 forintot ért, a dollárt pedig 278,35 forinton jegyezték, napi csúcspontjára nagyjából két forinttal drágult mindkét deviza.

Nagy Márton szavaira gyengült a forint Forrás: MTI/Kovács Attila

Nagy Márton egyebek között arról beszélt, hogy a monetáris tanács meglepetést akart okozni azzal, hogy most kezdte el a kamatcsökkentési ciklust. Megerősítette,

folytatódik az enyhítés, azaz a kamatvágás, egy lépés biztos lesz, de kettő vagy három is lehet,

személy szerint 15 bázispontos lépésekben gondolkodik.

Ismét vágott a jegybank

Az MNB kedden 15 bázisponttal 1,20 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, az elemzőket a csökkentés nem, de annak időzítése meglepte, csak későbbre vártak kamatvágást. A jegybank emellett szűkítette a kamatfolyosót, és lejjebb tolta a határokat.

A kamatcsökkentés bejelentése előtt, kedden délután két óra előtt egy perccel az eurót még 311,22 forinton, a dollárt pedig 277,39 forinton jegyezték. Az euró árfolyama percek alatt 1,91 forinttal, a dolláré pedig 1,57 forinttal ugrott meg, majd enyhén korrigált.