Orbán és Szijjártó vasútbizniszről tárgyalt az orosz miniszterrel

2016.03.24. 17:53

Az orosz kereskedelmi miniszter Budapesten vasúti- és metrókocsik közös gyártásáról tárgyalt Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel. Valószínűleg az orosz Transzmasholding és a Dunakeszi Járműjavító fogna közös üzletbe. Közel-keleti és észak-afrikai tendereken indulnának együtt, illetve a magyar és a kelet-európai piacra gyártanának járműveket.

"Részletekbe menően tárgyaltunk arról, hogy közösen gyártanánk orosz vasúti kocsikat, metrókocsikat és villamosokat" - mondta Gyenyisz Manturov orosz kereskedelmi miniszter. Manturov március 22-én járt Budapesten, látogatása során találkozott Szijjártó Péter külügyminiszterrel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is, írja az RT.com. Jelenleg azt fontolgatjuk, hogy közösen indulnánk közel-keleti és észak-afrikai tendereken" - mondta Manturov. Távlati célként Magyarországra és Kelet-Európába szánt járművek gyártását említette a miniszter.

A Dunakeszi Járműjavítóval 

A Kommerszant hírügynökség szerinta Transzmasholding (TMH) orosz cég és a Dunakeszi Járműjavító Kft. hozna létre közös vállalatot. Szakértők szerint a gyenge rubel miatt a TMH járművei külföldön is versenyképesek, de a cégnek pluszfinanszírozásra lehet szüksége.

Szijjártó Péter fogadta Gyenyisz Manturovot BudapestenForrás: MTI/Bruzák Noémi

A 3-as metró után 

A Transzmasholding neve egyébként a magyar olvasók fülében is ismerősen csenghet: egyik tagja, a Metrovagonmas újítja fel 66 milliárd forintért a budapesti 3-as metró szerelvényeit.

A Dunakeszi Járműjavító pedig vasúti járművek, személy- és tehervagonok, továbbá közúti vonatok (villamosok és metrók) és egységeik felújításával, vizsgáztatásával, tervezésével és javításával foglalkozik. A rendszerváltás után a MÁV tulajdonában maradt, de a vasúttársaság szép lassan eladogatta részesedése nagy részét. A magyar állam 2014 szeptemberében vásárolta vissza a céget a kanadai Bombardiertől.

Kérdeztük a külügyminisztériumot és a Transzmasholdingot a tervezett üzlet részleteiről, ha választ kapunk, megírjuk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK