Az első sci-fi vonat adókedvezménnyel épülhet

Hyperloop szállító
Vágólapra másolva!
2,6 milliárd forintnyi adókedvezményt kért Nevada államtól az a cég, amelyik 3 kilométeres tesztpályán próbálná ki Elon Musk milliárdos légvonatát, a hyperloopot. A kedvezményt valószínűleg meg fogja kapni. Egy másik vállalat Szlovákiában építene működő légvonatot, amit később Budapesttel is összekötnének.
Vágólapra másolva!

9,2 millió dollár (2,6 milliárd forint) adókedvezményt kért Nevada államtól a Hyperloop Technologies. A cég azt tervezi, hogy 2016 szeptemberére felépít egy bő 3 kilométeres hyperloop tesztpályát. A Fortune magazin azt írja, a cég március 25-én valószínűleg meg fogja kapni a kedvezményt,

a teljes projektre 121 millió dollárt szánnak.

A léghoki és a railgun vákuumban fogant szerelemgyereke

A hyperloop technológiát az amerikai milliárdos Elon Musk Tesla és SpaceX cégeinek mérnökei fejlesztették ki 2012-ben és 2013-ban.

A terveket szabadalmi védelem nélkül nyilvánosságra hozták,

vagyis az elképzelést bárki szabadon felhasználhatja és módosíthatja.

A hyperloop vonatok az elképzelés szerint a hangsebesség többszörösével tudnának haladni. A kocsik egy olyan csőben mozognának, amiben majdnem vákuumot hoznak létre, vagyis a légellenállás alig lassítaná őket.

A kocsik légpárnákon lebegnének

(mint a korongok a léghokiasztalon), így sebességüket a kerekek sem korlátoznák, és úgy gyorsítanák fel őket, mint az elektromágneses fegyverek (railgunok) lövedékeit.

Mint egy railgun lövedék vákuumban, légpárnákon Forrás: Hyperloop Technologies

Budapestre is jöhet légvonat

Mivel a hyperloop nem áll szabadalmi védelem alatt, több cég több ilyen projekten is dolgozik világszerte. 2015-ben Musk és a SpaceX egymástól függetlenül bejelentették, hogy tesztpálya építését tervezik. A Hyperloop Technologies Las Vegas közelében akarja megépíteni a maga 3 kilométeres pályáját. Egy másik cég,

a Hyperloop Transportation Technologies Los Angeles és San Francisco közt tervezi egy 5 kilométeres pálya építését.

Utóbbi cég a szlovák kormánnyal is aláírt egy szándéknyilatkozatot. Szlovákiában ráadásul nem tesztpálya, hanem működő hyperloop épülne, első körben Pozsonyban, de később összekötnék Budapesttel és Béccsel is.