A NAV elárulta, kikre száll rá tavasszal

2016.03.25. 09:57

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az évszakra és a közelgő ünnepre jellemző kereskedelmi, szolgáltatási tevékenységre figyel áprilisban. 

A tavaszi és húsvéti időszakban is fontos, hogy a kereskedők, szolgáltatók ügyeljenek a szabályok betartására, ne feledkezzenek meg a nyugtaadásról, alkalmazottaik bejelentéséről és arról sem, hogy csak igazolt eredetű terméket árusítsanak, figyelmeztet közleményében az adóhatóság. 

Őket ellenőrzik kiemelten

A NAV munkatársai elsősorban az online pénztárgépek adatait felhasználva célzott kiválasztás alapján keresik fel a húsvéti árukat kínáló üzleteket, a jó idő beköszöntével egyre több helyen külső térrel bővülő vendéglátóhelyeket, valamint az autógumik lecserélésének időszakában a gumiabroncs-szerelő műhelyeket. A jogkövetési hajlandóság növelése a cél a szépészeti és fitneszszolgáltatások, a virág- és dísznövénykertészetek, valamint az állatkereskedések körében. Kiemelt figyelmet kapnak az online piactereken forgalmazók, írja a NAV. 

A március második felében indult és május 5-ig tartó ellenőrzés-sorozat célja, hogy segítse a szabályok betartását, és kiszűrje a zugárusokat, szabályszegőket. Utóbbiak mulasztását arányos mértékben, következetesen szankcionálja a NAV, írják. 

Adószám nélkül nem szabad

Az alkalmi árusoknak fontos tudniuk, hogy  jövedelemszerző gazdasági tevékenységet csak adószám birtokában végezhetnek, figyelmeztet az adóhatóság. Bővebb információt a 06-40/42-42-42-es telefonszámon vagy a NAV ügyfélszolgálatain kérhetnek, továbbá a NAV honlapján olvashatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK