Újabb foglalkozásoknál lesz kötelező az online pénztárgép

2016.03.25. 19:11

Bővül azoknak a foglalkozásoknak a köre, amelyeknél kötelező lesz az online pénztárgép-használat - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium rendeletéből. 

A rendeletmódosítás szerint szeptember 30-tól kizárólag a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszeréhez online kapcsolódó pénztárgéppel tehetnek eleget nyugtaadási kötelezettségüknek többek között a

  • gyógyszertárak,
  • a gépjárműjavítási, karbantartási cégek,
  • a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmi cégek,
  • a motorkerékpáralkatrész-kereskedelmet és -javítást végző cégek,
  • a plasztikai sebészek, 
  • a diszkót, illetve tánctermet működtetők,
  • a ruházati tisztítók 
  • vagy például azok, akik különböző, fizikai közérzetet javító és testedzési szolgáltatásokat vagy utazási szolgáltatásokat nyújtanak.

A pénztárgépesek köre 2017. január 1-jétől a taxis személyszállítást és pénzváltási tevékenységet végzőkkel bővül.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter március 22-én jelentette be, hogy további ágazatokra terjesztik ki az online pénztárgépek kötelező használatát.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A kormány az intézkedéstől a gazdaság további fehéredését várja. Becslések szerint az államkassza az újabb 30 ezer online pénztárgép üzembe helyezésével

mintegy 20-30 milliárd forint bevételnövekedéssel számolhat.

Jelenleg 217 ezer online pénztárgép üzemel az országban, többek között a kereskedelmi egységekben, benzinkutaknál, a gyógyszertárakban, a vendéglátó üzletekben és a szállodákban. Az online kasszarendszernek köszönhetően 2014-ben mintegy 150 milliárd forint, 2015-ben további mintegy 60 milliárdos többlet adóbevétel keletkezett.

A miniszter azt is elmondta, hogy a taxisokkal egyeztetnek az online ellenőrzés biztosításáról, esetükben 2017. január 1-jéig szeretnék az új rendszert kialakítani. Az egyik elképzelés szerint felesleges lenne az online pénztárgép, a taxitársaságokon keresztül kaphatna információt az adóhivatal.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK