Hatalmas magyar magántőkealap jött létre. Viszi az MKB-t?

MKB Bank
Budapest, 2013. május 16. Az MKB Bank Zrt. központja Budapesten, az V. kerületben, a Váci utcában 2013. május 16-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Sorra jelennek meg a hírek az MKB eladásáról. Ma az egyik lehetséges vevőként megnevezett tőkealap-kezelő is tájékoztatott új alap indításáról. Hivatalosan még nem erősítették meg a sajtóértesüléseket.
Vágólapra másolva!

Összetett pénzügyi konzorcium adta a legjobb ajánlatot az MKB Bank részvényeire – értesült a Figyelő, azt követően, hogy tegnap arról volt híradás: eldőlt kié lesz a bank, de a vevő kilétét egyelőre nem közlik.

A Figyelő értesülései szerint az MKB-t megvásárló konzorciumot

indiai és kínai magánszemélyek, üzletemberek és bankárok

vezetik, de a klub tagja egy magának értékesítési kapcsolatokat kereső hazai nyugdíjpénztár. Az a Pannónia, amely a Gránit Bank tőkeemelésében is részt vett, illetve egy Metis Magántőkealap nevű, a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. által nemrégiben elindított alap is. A portál információi szerint egy kisebbségi pakett erejéig a menedzsment is részvényes lesz.

Az MKB Bank Zrt. központja Budapesten, az V. kerületben Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az eladásról a döntést a Pénzügyi és Stabilitási Tanács (PST) hozza meg, és az MNB-nek még a döntés után is van 60 napja arra, hogy bejelentse a választását emlékeztetett a lap.

Az Origo megkereste a PST-t, hogy az ügy részleteiről érdeklődjön, amint válaszolnak kérdéseinkre, közreadjuk.

Magántőkealapot indított a Minerva Tőkealap-kezelő

A lap által lehetséges tulajdonosként megjelölt intézmények közül a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. épp ma jelentette be, hogy elindította Magyarország legnagyobb magántőkealapját. A 31 milliárd forintos jegyzett tőkéjű Metis Magántőkealap a Magyarországon és az Európai Unióban húzóágazatoknak tekinthető iparágakra helyezi a hangsúlyt, valamint azokra a területekre koncentrál, ahol a meglévő piaci igényekre még nem születtek üzleti megoldások.

Az alapkezelő elsősorban a

már érettebb szakaszban lévő vállalatokban kíván tulajdonrészt szerezni,

de nem zárja ki az ígéretes startup cégekben történő részesedésvásárlást sem. A 10 éves futamidejű alap befektetései során kiemelten kezeli

  • az ipari,
  • élelmiszeripari és mezőgazdasági termelő, valamint
  • pénzügyi és fizetésforgalmi szolgáltató (fintech) vállalatokat.

Az alapkezelő a Metisbe kerülő várhatóan 10-20 vállalatnak juttatott tőke mellett azok stratégiai irányításában is szakmai segítséget nyújt, és a későbbiekben határozottan

épít a részesedése Budapesti Értéktőzsdén keresztül történő értékesítésének lehetőségére.

A Minerva az általa kiadott közlemény indoklása szerint azért indította útjára a Metist, mert növekvő piaci igényt látott a Magyarországon még kevésbé alkalmazott magántőkealap (private equity fund) jellegű befektetésekre mind befektetői, mind vállalati finanszírozási oldalról.

100 ezer euró a minimum

Az alap kiemelkedően magas tőkéjéről a kiadott közlemény Jaksa Jánosra, az alapkezelő vezérigazgatójára hivatkozva azt tartalmazza, hogy a befektetők a rekordalacsony kamatkörnyezetben folyamatosan keresik azokat a befektetési formákat, amelyekkel a piaci átlagot meghaladó hozamra tehetnek szert.

A Metis alapba magyar szakmai befektetők helyezik el a 31 milliárd forintos jegyzett tőkét,

fejenként minimum 100 ezer euró összegben.

Jaksa János

A Metist kezelő Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója, Jaksa János 1995-től dolgozott a Raiffeisen Bank Zrt.-nél különböző vezetői pozíciókban, 2009–2015 között a bank vállalati üzletágát és vállalati értékesítési területét vezette.

Az Európa Unió felé tett vállalás szerint az MKB-részvények 100 százalékát 2016 végéig kell értékesíteni nyilvános, transzparens és nem diszkriminatív eljárásban, amelybe nemzetközi tanácsadókat vonnak be, és a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően bonyolítják le. Elvárás továbbá, hogy az MKB-t legalább két pozitív eredménnyel zárt üzleti év után, de legkésőbb az újrastrukturálási időszak, azaz 2018 végéig be kell vezetni a tőzsdére.

Az értékesítés nem kötelező ajánlattételi szakasza már tavaly év végén lezárult, 2016 január elején indult a kötelező ajánlattételi szakasz, és a bank vezetői korábban azt közölték, hogy az eladás várhatóan 2016 június végéig lezárul.