Hamarosan fontos levél érkezik a NAV-tól

Vágólapra másolva!
A vámhatóság által vezetett vám- és adófolyószámlákról készült egyenlegközlők és pótlékértesítők kiküldését kezdte meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Április elején – a korábbi években megszokottnál korábban – 36 ezren kapnak értesítést a NAV-tól a hivatal témában kiadott közleménye szerint.
Vágólapra másolva!

Egyenlegértesítőt csak

az kap, aki legalább egy vámszakmai adónemben több mint ezer forinttal tartozik, vagy több mint ezer forint túlfizetése van.

A NAV az egyenleg megállapításánál az adó- és vámfolyószámla 2015. december 31-ei állapotát veszi alapul. A kivonat mellett késedelmipótlék-értesítőre csak az számítson, aki fizetési kötelezettségét nem vagy csak késedelmesen teljesítette, és ezért 2015-re vonatkozóan késedelmi pótléka keletkezett.

Az egyenlegközlő, illetve a pótlékértesítő átvétele után az adózónak célszerű azt a saját nyilvántartása adataival összehasonlítani. Eltérés esetén észrevételt tenni telefonon, az egyenlegközlőn szereplő telefonszámokon, személyesen az ügyfélszolgálatokon vagy írásban lehet - közölte a NAV.