Ezekre a cégekre dühösek a tejes gazdák

Tehéntüntetés 2016 április 4-én Tehéntüntetés 2016 április 4-én
Tehéntüntetés 2016 április 4-én
Vágólapra másolva!
A tüntető tejes gazdák megnevezték azokat a vállalkozásokat, amelyek véleményük szerint nem tartják be az előírásokat. A tejtermelők szerint az unió és a magyar állam által nyújtott támogatások nem elegendőek. Magyarországon a nyerstej-árak tovább csökkentek, most kilogrammonként 55–72 forint között vannak; a tej önköltsége pedig 95–105 forint közötti. 
Vágólapra másolva!

Öt tehénnel, rendőri felvezetéssel elindult a tejtermelők menete Budapesten, miután az Országos Kereskedelmi Szövetség székházánál átvették a petíciójukat – jelentette az Origo tudósítója.

Ezekre a cégekre dühösek a gazdák:

  • Food & Drinks Kft.
  • Haggi-Trade Kft.
  • Tami Holding Hungary Kft.
  • Sajt-Kalmár Kft.
  • Foltin Globe Kft.
  • White Lake Kft.
  • Siker-98 Kft.
  • Chef Market Zrt.


A Food & Drinks Kft. beszámolójának kiegészítő melléklete információt ad arról, hogy a cég vevői köre a

Tesco-Global Áruházak Zrt., az Auchan, a Spar és a Lidl.

A gazdák úgy érzik, kevés uniós és állami támogatást kapnak Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Haggi-Trade egy évvel korábban 2,2 milliárdos forgalmával még eredményes volt üzemi szinten, de 2014-től új cégjegyzékszámon futott. A könyvvizsgáló a jelentésében azonban nem alkotott véleményt a cég gazdálkodásáról, mivel a vállalkozás számviteli bizonylatai a NAV-nál voltak a beszámolási időszakban – írja a Blokkk.com.

Az eredménykimutatásban feltűnő, hogy a cég 2014-ben 529 millió forint árbevétel mellett 385 millió forint veszteségről adott számot. Az eladott áruk beszerzési értéke 643 millió forint volt, emellett az igénybevett szolgáltatások értéke 267 millió forint. Könyvvizsgálói jelentés nem található.

Tehéntüntetés 2016. április 4-én Fotó: Szabó Gábor - Origo

Létezik egy debreceni székhelyű Tami Tej is a cégnyilvántartásban, de annak mások a tulajdonosai, és csak 2013-ról áll rendelkezésre nyilvános beszámoló, amiben bevételt nem tüntetett fel.

A cégnyilvántartásban található Siker-98 Kft. élelmiszer-kiskereskedelmi tevékenységet folytatott 2013 végéig, 2014-ben már nem folytatta ezt a tevékenységét. 2015-ről értelemszerűen nincs adat a rendszerben. Más Siker-98 nevű céget nem dobott ki a rendszer.

2008-ban volt annyi a tej felvásárlási ára, mint ma Forrás: Origo

A Chef Market a kifogásolt vállalkozói kör legnagyobb értékű árbevételét könyvelhette el 2014-ben. Tulajdonosa nem magánszemély, hanem az Ász Holding. Az Ász Holding Kft. 2010-ben alakult.

Az élelmiszerek bolti, áruházi forgalma kétezer milliárd forint fölött mozog éves szinten a KSH adatai szerint.

A tejtermékpiac a KSH adatai alapján 650 milliárd forintra becsülhető.