Kiválasztották a budapesti olimpiai pályázat logóját

olimpia park
Budapest, 2014. március 21. A park Duna felőli bejáratánál álló nemzetiszínű olimpiaiötkarika-szobor a megújult belvárosi Olimpia parkban 2014. március 21-én. A belváros legnagyobb, március 22-től újra látogatható közparkja Észak-Lipótváros több utcájával együtt újult meg 1,8 milliárd forint uniós forrásból. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A szakmai zsűri kiválasztotta a 2024-es budapesti olimpiai pályázat logóját, amelyet hamarosan be is mutatnak a nagyközönségnek.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban nagy visszhangot keltettek a 2017-es vizes világbajnokságra készült plakátok: egyáltalán nem volt szerencsés, hogy a világ harmadik-negyedik legnagyobb sporteseményét népszerűsítendő plakátokról sütött, hogy különösebb képzettség nélkül valami hasonlót bárki összebarkácsol néhány perc alatt. Mint ahogy azt korábban megírtuk: a vizes vb ennél többet érdemelne.

A 2024-es budapesti olimpiai pályázattal kapcsolatban is voltak problémák az arculati elemekkel: egészen pontosan annyi, hogy

a budapesti pályázat logóját mutatják be a legkésőbb,

sőt, Budapest a pályázati dokumentáció első részét is logó nélkül adta be még februárban. Ezzel szemben Los Angeles, Párizs és Róma logóját már megismerhette a világ.

A késlekedésért nem jár pontlevonás, gyakorlatilag semmilyen hátrány nem éri a pályázót, hiszen a logót a nemzetközi kommunikációban amúgy sem lehetne használni jövő februárig.

Kiválasztották a budapesti logót

Az Origo értesülései szerint a szakmai zsűri már kiválasztotta az olimpiai pályázat logóját, amit várhatóan napokon belül, valamikor április közepén, egy nagyobb nemzetközi eseményhez időzítve be is mutatnak majd a nagyközönségnek.

Hamarosan megismerhetjük a budapesti pályázathoz készült logót Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A kiválasztott logót is a Magyar Olimpiai Bizottság és a Design Terminál által közösen kiírt nyílt pályázatra nyújtották be. A győztes nemcsak nettó 1 millió forinttal lett gazdagabb – persze amellett, hogy mégiscsak az általa készített logót viseli a magyar pályázat –, de

a teljes budapesti olimpiai pályázat arculatát is a győztes tervezheti.

A pályázatot kiírók tartanak majd egy közönségszavazást is, így a többi pályamű is megismerhető lesz. A szakmai zsűri által kiválasztott győztes pályamunka mellett nettó 250 ezer forinttal díjazzák a második és a harmadik helyezettet is, ahogy a közönségszavazás győztesét is.

A pályázat logója

Fontos hangsúlyozni, hogy itt az olimpiai pályázat logójáról van szó – a 2024-es olimpia logóját majd a leendő házigazda készítheti el. Hasonlóságok eddig is voltak már a pályázatok logói, illetve az olimpiák logói között, de ugyanaz még nem volt a kettő.

A londoni pályázat, és a londoni olimpia logója Forrás: Origo

A fenti képen is jól látható, hogy a londoni pályázat, és a 2012-es olimpia logója is teljesen más.

Nehéz jó logót gyártani

Az olimpiai pályázathoz készült logónak nemzetközi környezetben is meg kell majd felelnie, de emellett hazai környezetben is értelmezhetőnek kell lenni – ez pedig nem kis kihívás.

Budapestnek ugyanis nincs olyan szimbóluma, mint Párizsnak az Eiffel-torony, vagy Rómának a Colosseum.

Hiába vannak a magyar fővárosban gyönyörű épületek, azok világviszonylatban nem olyan ikonikusak, mint a versenytársaké.

Párizs, hiába az Eiffel-torony, ennek ellenére is beleszaladt egy kisebb botrányba a saját logójával, mert az erősen hajaz egy brit cégérre:

A párizsi pályázat és a 4Global Consulting cég logója Forrás: Origo

A franciákat azonnal megtalálta a világsajtó, és plagizálással vádolták meg őket a logójuk miatt. Ettől függetlenül persze az is elképzelhető, hogy egyáltalán nem ismerték a brit cég logóját, és szó sincs másolásról, de a hasonlóság mindenesetre igencsak szembetűnő.

Szintén érdekes hasonlóság vehető észre egy másik pályázó város, Los Angeles logója és a Ryanair logója között:

A Los Angeles-i pályázat logója és a Ryanair cégére Forrás: Origo

A magyar pályázat logójára tehát még várni kell, de április közepén mindenki megismerheti majd.

A pályázás menetrendjének fontosabb, még hátralévő állomásai

2016. június: A NOB lezárja az első pályázási szakaszt, megerősíti a kandidáló városokat.
2016. október 7. A pályázati dokumentáció második részének benyújtása – irányítás, jogi háttér, finanszírozási tervek.
2016. december: A NOB lezárja a pályázat második szakaszát, ismét megerősíti a pályázó városokat.
2017. február 3. A pályázati dokumentáció harmadik részének benyújtása – lebonyolítást érintő kérdések.
2017. február–június: A NOB elemzi a dokumentációt, és ellátogat a pályázó városokba.
2017. július: Közzéteszik az értékelő bizottság jelentését.
2017. július: A pályázó városok reagálnak az értékelésekre, valamint tájékoztatják a NOB-tagságot és a olimpiai sportágak nemzetközi szövetségeinek képviselőit.
2017. szeptember: A végrehajtó bizottság a NOB-tagság elé terjeszti a pályázók névsorát, majd Limában kiválasztják a 2024-es játékok házigazdáját.