Egy lépéssel közelebb a pedagógussztrájk

Galló Istvánné beszél Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS mikrofon MŰSZAKI ESZKÖZ sajtótájékoztató szakszervezeti vezető SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY tanár TÁRGY Budapest, 2012. december 11.
Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a minisztérium és
Budapest, 2012. december 11. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a minisztérium és a pedagógus szakszervezetek egyeztető tárgyalását követő sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2012. december 11-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A pedagógusok képviselői nem tudtak megegyezni a kormánnyal, valószínűleg elkezdik a sztrájk előkészítését. Az elégséges szolgáltatás feltehetően azt jelenti majd, hogy minden tankerületben lesz egy iskola, ahol vigyáznak a gyerekekre.
Vágólapra másolva!

A szakszervezetek vezető testületeinek tárgyalása után feltehetően megkezdődik a pedagógussztrájk előkészítésese, mivel április 4-én, hétfő este nem sikerült megegyezésre jutni a kormány képviselőivel - jelentette ki Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke kedden az ATV műsorában.

Egy iskolában vigyáznának a gyerekekre

A kormány tájékoztatást kap a sztrájk előkészítéséről, ezután hét napja van arra, hogy válaszoljon a követelésekre. Ezzel párhuzamosan az érdekképviseletek megkezdik a tárgyalásokat az elégséges szolgáltatásokról a munkáltatóval - közölte Galló Istvánné.

Ez valószínűleg azt jelenti majd, hogy

tankerületenként kijelölnek egy intézményt, ahol a sztrájk alatt a gyerekekre vigyáznak

- fűzte hozzá.

Kevesebb testnevelést akarnak

Az érdekképviseleti vezető elmondta: nem sikerült megegyezni az óraszám csökkentése, a technikai adminisztratív dolgozók bérrendezése, a tankönyvpiac megnyitása, a gyerekek terhelésének csökkentése ügyében. A szakszervezetek

azt javasolták, hogy a heti öt testnevelésórát háromra csökkentsék,

mivel úgysem állnak rendelkezésre az ahhoz szükséges feltételek, illetve

javasolták az erkölcstan kivezetését.

Ebbe nem ment bele a kormányzat.

Mi lesz a Klik után?

Ugyancsak nem derült ki, hogy mi lesz a funkciója a Kliket felváltó 40-70 kisebb fenntartónak. Csupán azt tudni, hogy az intézményeknek lesz saját költségvetése, és a munkáltatói jogkör kibővül - mondta Galló Istvánné.

20 ponthoz ragaszkodnak

A szakszervezetek ragaszkodnak ahhoz is, hogy 22 órában határozzák meg a pedagógusok munkaterhelését, a többit pedig fizessék ki túlórában - tette hozzá. Az érdekképviseletek is megfelelőnek tartanák, hogy ott, ahol felkészült az önkormányzat az iskola fenntartására, kapja vissza a fenntartói feladatokat - sorolta Galló Istvánné. A szakszervezetek az általuk megfogalmazott 25 pontból 20 teljesüléséhez ragaszkodnak - mondta a PSZ elnöke.