A kormány felújítaná a Kádár-kockákat

Alternatív energiák, energia alternatívák - Turbózd fel otthonod!
Napkollektor
Vágólapra másolva!
Akár 2,5 millió forintra is lehet pályázni a családi házak korszerűsítésére az Otthon melege programban. A fejlesztésekkel 5–25 ezer forint megtakarítás érhető el minden hónapban.
Vágólapra másolva!

A családi házak komplex energiahatékonysági korszerűsítését támogató pályázati lehetőség nyílik a közeljövőben az Otthon melege programban, amelynek keretében családi házanként akár 2,5 millió forintra is lehet majd pályázni – jelentette be Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár az Öko City kiállítás megnyitóján.

– mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a kormány szerint támogatandó minden olyan javaslat, ami ebbe az irányba hat.

Forrás: Thinkstock

Az Otthon melege program 2014 őszén indult el: öt program már lezajlott, vagy most zajlik. „Ma elindul a hatos program, amit talán a legjobban vártak” – közölte Szabó Zsolt. Elmondása szerint a kormány több formában azon van, hogy a családi házas építkezéseket a racionalitás irányába tolja el.

Ebbe már beletartozik a csok is, a különböző pályázati források, illetve a családi házas vissza nem térítendő támogatás is.

Az NFM pályázatot ír ki kizárólag családi házak energiahatékonysági korszerűsítésére a

135 négyzetméternél kisebb,

1995-ben, illetve az az előtt épült családi házakra vonatkozóan.

Pályázni az alábbiakra lehet:

  • külső szigetelés, nyílászárók cseréje,
  • fűtéskorszerűsítés (kazáncsere), illetve
  • megújuló energia bevezetése (például napkollektor telepítése).

Milliárdokkal bővíthető a pályázati pénz

A pályázati keret összesen 5 milliárd forinttal indul, amely a továbbiakban akár kétszer további 5-5 milliárd forinttal bővíthető. A legmagasabb támogatási intenzitás 55 százalék, míg a legalacsonyabb 40 százalék. „Aki csak egy elemet vállal a fentiek közül, csak 40 százalékot kaphat, míg aki mindhármat, 55 százalékos támogatást is kaphat” – mondta Szabó Zsolt.

A korszerűsítéssel akár havi 20 ezer forintot is meg lehet spórolni Fotó: Origo

Családi házanként összesen maximum 2,5 milliót kaphatnak a pályázók. Azok indulhatnak ezeken a kiírásokon, akik állandó magyarországi lakcímmel rendelkeznek, és ott is élnek, mondta az államtitkár.

A pályázatokat július elejétől, régiónként írják majd ki. „Reméljük, hogy minél több Kádár-kocka tud majd megújulni” – jelentette ki Szabó Zsolt, aki szerint ezekkel a fejlesztésekkel 5–25 ezer forint megtakarítás érhető el minden hónapban.

Támogatási kérelmeket a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton nyújthatnak be az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek 2016. július 1-jétől a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig. 2016. április 7-től a pályázati útmutató megtekinthető a www.kormany.hu oldalon.