Mindenki az MKB eladásán dolgozott

2016.04.07. 15:07

Valamennyi neves magyar tanácsadó cég és ügyvédi iroda az MKB eladásán dolgozott az elmúlt fél évben a Figyelő cikke szerint.

Az MKB megvásárlásáért a Figyelő információi szerint két nagy amerikai kockázati tőkebefektető (private equity) társaság, a J.C. Flowers & Co. és a Ripplewood Holdings is versenyben volt egészen az értékesítési eljárás finiséig, de végül lemaradtak a bankról – csak az ár számított, és ez a két cég valóban alacsonyabb ajánlatot adott be.

A lapnál úgy tudják, hogy „minőségi közreműködők, Jiři ©varc (JPMorgan), Nemescsói András (DLA Piper) és Semsey Barna (Szingapúrban élő befektetési bankár) rakta össze az MKB-dealt”. 

37 milliárdért vihetik az MKB-tForrás: MTI/Illyés Tibor

Az MKB vevői mögé beálló végső befektetők kiléte és tőkéjüknek eredete a közvélemény számára egyelőre nem ismert, a két győztes alapkezelő vezetőjét, Jaksa Jánost (Minerva) és Rakesh Aggarwalt (Blue Robin) bemutatja a Figyelő, amely szerint német tulajdonosa hamarosan eladja a két MKB-biztosítót is – itt a CIG tűnik a befutónak.

Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója a lapnak azt mondta, hogy az MNB már biztosan ismeri a valódi vevőket, Brüsszel végig nagyon figyelt a folyamatra, és igazán majd a closing, azaz a hivatalos zárás után érdemes értékelni a folyamatot.

Rendbetett bankot adnak el

A jegybank múlt csütörtökön közölte, hogy döntött az MKB értékesítéséről: a bankot a 37 milliárd forintot kínáló, a Blue Robin Investments S.C.A., a METIS Magántőkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár, a CIG partnerség tagja által alkotott konzorcium veheti meg.

Az MKB bank rendbetételéből fakadó egyszeri tételek nélkül közel nullszaldós lenne a bank. Az MKB-t 2015 végén megszabadították az elmúlt évek jelentős veszteségeiért döntően okolható terhektől, így a bank 40 százalékkal mérsékelte nem teljesítő hitelportfólióját. A tőkehelyzete pedig a szanálási folyamatban elkönyvelt veszteségek után is stabil.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK