Az áramlopások ellen fogott össze az E.ON és a Máltai Szeretetszolgálat

villanyóra házilag
Vágólapra másolva!
90 százalékban lopott áramot használtak a tatabányai Mésztelep lakásaiban.
Vágólapra másolva!

Megszűntek az áramlopások a tatabányai Mésztelepen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az E.ON-csoport és Tatabánya Város Önkormányzata rehabilitációs programjának köszönhetően - írta közleményében az E.ON. Mint mondták, a program arra irányult, hogy telepen komfort nélküli ingatlanokban élő 600 család folyamatos szociális és szakmai támogatás mellett megtanult fenntarthatóan gazdálkodni az árammal.

90 százalékban lopott áram

A Jelenlét nevű programot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kezdeményezte, a leírás szerint a program lényege, hogy "a szociális munkásoknak jelen kell lenniük a másik ember életében, közösen feltárni a problémákat, és együtt megtalálni a kivezető utat". Ebbe később az E.ON és az önkormányzat is csatlakozott, a szolgáltató és a szeretetszolgálat szakemberei április elején közös szakmai bemutatót tartottak a programról más energiaszolgáltatóknak.

A tatabányai Mésztelepen és a VI-os telepen 2013-ban

az illegális áramvételezés mértéke a 90 százalékot is elérte.

A háztartások harmadát kénytelen volt a szolgáltató kizárni a szolgáltatásból, míg a többi fogyasztó több mint felénél is jelentős hátralékok halmozódtak fel, és nem mutatkozott semmi jel arra, hogy bármitől javulhatnának a viszonyok.

Megkerülhetetlen mérőórák

A Máltai Szeretetszolgálat ebben az évben indította el programját a Mésztelepen, amely elsősorban szociális szemszögből közelíti meg a telepen felmerülő problémákat, köztük az illegális áramvételezést.

A máltaiak munkája mellett újfajta technológiákat is bevezetett a telep ellátására az E.ON csoport. Az áramlopásokkal leginkább sújtotta körzetben fizikailag elérhetetlenné tették a hálózati infrastruktúrát, amely az előzetesen előforduló baleseteket is megelőzi ily módon. Az E.ON ingyenesen előrefizetős mérőket telepített a programban részt vevő családoknak, úgy, hogy a mérőórákat magasított oszlopokra szerelte. Így az otthonokban tájékozódni tudnak a rendelkezésre álló áram mennyiségéről a lakók, de

a mérőórát befolyásolni vagy megkerülni nem tudják.

A mintegy 100 millió forintos műszaki beruházás következtében, valamint a telepen zajló szociális munkának köszönhetően a hálózati veszteség 2016 elejére 2 százalékra esett vissza a 2014 elején regisztrált 86 százalékról.

Nagyrészt visszafizették a hátralékot

A közösségépítés részeként a szeretetszolgálat munkatársai a lakókkal közösen üzemelték be a kályhákat is, továbbá felújították az önkormányzat által felajánlott közösségi házat, ahova az E.ON által beszerzett új háztartási gépek és műszaki berendezések kerültek.

A lakók vállalták, hogy a rehabilitációs programba belépve minden előrefizetős

órafeltöltésük 25 százalékával (illetve bizonyos értékhatár felett 50 százalékával) a korábbi tartozást törlesztik,

ugyanakkor bármilyen visszaélés komoly szankciókat von maga után. A korábbi illegális vételezés okozta kár behajtására nincs mód, de a számlahátralékokból az érintettekkel közösen együttműködve az évek során felhalmozódott 22 millió forint hátralék 2016 elejére 7,7 millió forintra csökkent.

Az E.ON és a Máltai Szeretetszolgálat jelenleg is több helyi önkormányzattal egyeztet arról, hogy vállalják a részükről szükséges elköteleződést az adott településen a Jelenlét Program elindításához.