Ha spórolni akar, ne krumplival egye a pörköltet!

burgonya, krumpli, emelkedik a krumpli ára, áremelés, 
Napszámosok szedik fel a burgonyát Kristófi Sándor leveleki mezőgazdasági vállalkozó burgonyaföldjén
Vágólapra másolva!
Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban. Ezen időszak alatt jelentősen csökkent az üzemanyagok ára. Jóval olcsóbb lett a sertéshús, viszont jóval drágább a krumpli, a zöldség és a gyümölcs. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, a dohányáruk és a tartós fogyasztási cikkek drágultak.
Vágólapra másolva!

Tizenkét hónap alatt, 2015. márciushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal mérséklődtek. Az élelmiszerek ára 0,7 százalékkal emelkedett, ezen belül a cukoré 18,9, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 18,4, az étolajé 9,1 százalékkal.

A sertéshús ára 19,3 százalékkal csökkent,

a tejé 10,5, a sajté 7,4 százalékkal. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 2,4, a tartós fogyasztási cikkek 1,7, a szolgáltatások 1,4, a ruházkodási cikkek 0,4 százalékkal drágultak – írja jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Olcsóbb lett az üzemanyag

A háztartási energia ára a főcsoport átlagában nem változott. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 5,7, ezen belül

a járműüzemanyagokért 14,8 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

Februárhoz képest volt infláció

Egy hónap alatt, 2016. februárhoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek ára 0,2 százalékkal mérséklődött, ezen belül a csokoládé, kakaó 2,8, a tej 2,0, sertéshús 1,8, a sajt 1,4 százalékkal került kevesebbe. Nőtt többek között a cukor (1,8 százalék) és az idényáras élelmiszerek (1,7 százalék) ára. A szezonváltás miatt a ruházkodási cikkek drágultak a legnagyobb mértékben (1,1 százalék). Az egyéb cikkek átlagosan 0,5, ezen belül

a járműüzemanyagok 1,2 százalékkal drágultak.

A tartós fogyasztási cikkek ára és a szolgáltatásoké egyaránt 0,2 százalékkal nőtt. A háztartási energia és a szeszes italok, dohányáruk ára nem változott.

2016. január–márciusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek.