Már februárban is ellepték a turisták az országot

Turisták Budapesten, városnézés, turizmus, városnéző busz, turista
Budapest, 2013. május 22. Turisták városnéző buszon utaznak a Clark Ádám téren 2013. május 22-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A nemzetközi kereslet jelentős bővülése és az ugyancsak kiegyensúlyozottan növekvő belföldi turizmus együttes teljesítménye erős évkezdetet eredményezett az ágazatban az NGM szerint.
Vágólapra másolva!

A külföldiek 12,7, a belföldi turisták 10,6 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el februárban a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. A vendégéjszakák száma ezzel 11,6 százalékkal nőtt.

Oroszok és németek is

A tárca szerint az elmúlt év végének hullámzóan alakuló beutazó forgalma után különösen biztató, hogy a tíz legjelentősebb küldő piac mindegyikéből - Németországot is beleértve - jelentősen bővült a forgalom, ráadásul az orosz piac is növekedésnek indult.

A belföldi vendégforgalom a kilenc turisztikai régióból nyolcban nőtt februárban a tavalyi év azonos időszakához képest, ötben kétszámjegyű bővülést ért el, a Balaton forgalma például a tavalyi negyedével bővült - emelte ki az NGM.

Turisták városnéző buszon utaznak a Clark Ádám téren, Budapesten Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A belföldi vendégektől származó szállásdíj-bevétel növekedésében továbbra is nagy szerepe van a SZÉP kártyának. A kereskedelmi szálláshelyi SZÉP kártya felhasználás februárban megközelítette az 1 milliárd forintot, ami a tavalyi költést 22 százalékkal haladja meg - hangsúlyozta a tárca.
A közlemény szerint optimizmusra ad okot, hogy az év első két hónapjában 20 százalék feletti mértékben nőtt a SZÉP kártyákra feltöltött összeg is.