A magyar lakásárak dobogósak az unióban

CSOK Építkezés eladó lakás lakáspiac
NOK
Építkezés házépítés stock - XIII. kerület és IV. kerület és Dagály uszoda 2í16 február 26-án
Vágólapra másolva!
2015 negyedik negyedévében Svédországban drágultak legjobban a lakások az unióban az egy évvel korábbi értékhez képest, 14,2 százalékkal. Magyarország a második helyezett 10,3 százalékkal. A legjobban Horvátországban csökkentek az árak, 2,1 százalékkal.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió egészében 3,8 százalékkal, az euróövezetben pedig 2,9 százalékkal emelkedtek a lakásárak 2015 negyedik negyedévében éves összehasonlításban - közölte az unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Magyarország a második

A 28 tagú Európai Unión belül éves összevetésben Svédországban ugrottak meg legnagyobb mértékben a lakásárak október-decemberben, 14,2 százalékkal, majd

Magyarország következik 10,3 százalékkal.

A harmadik helyezett Nagy-Britanniában egy számjeggyel mérhető ütemben, 7,1 százalékkal drágultak a lakások.

Három országban csökkentek az árak,

a legnagyobb mértékben, 2,1 százalékkal, Horvátországban, míg Olaszországban 0,9 százalékkal, Cipruson pedig 0,6 százalékkal értek kevesebbet a lakások.

Éves szinten minden negyedévben drágultak

Magyarországon éves összehasonlításban az első negyedévben 10,1 százalékkal, a második negyedévben 12,4 százalékkal, a harmadikban 13,9 százalékkal, a negyedikben pedig 10,3 százalékkal drágultak a lakások.

Csak Svédországban drágultak jobban a lakások, mint Magyarországon Fotó: Szabó Gábor - Origo

Negyedéves szinten év végén kicsit visszaestek

Magyarországon negyedéves szinten január–márciusban 3,5 százalékkal, április–júniusban 4,3 százalékkal, július–szeptemberben pedig 3,2 százalékkal emelkedtek az árak,

október–decemberben pedig 0,9 százalékkal csökkentek.

Év végén Bulgáriában drágultak legjobban

A harmadik negyedévhez képest Bulgáriában (+3,1 százalék), Lettországban (+2,3 százalék) és Svédországban (+2,0 százalék) drágultak a legnagyobb mértékben a lakások. Csökkenést jegyeztek fel tíz országban, a legnagyobb mértékűt, 4,2 százalékosat Ciprus esetében, majd Litvánia (-2,1 százalék), Ausztria (-1,7 százalék) és Málta (-1,4 százalék) következik. Magyarország az ötödik ebben a sorban a 0,9 százalékos visszaeséssel.