Varga Mihály kirúgott egy helyettes államtitkárt egy boltzáras grafikon miatt

Vágólapra másolva!
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kirúgta egyik helyettes államtitkárát, mert "nem megfelelő" grafikon került egy boltzáras jelentésbe, "nem járt el kellő alapossággal". Nagyon úgy tűnik, hogy a helyettes államtitkár vagy valamelyik beosztottja a Portfolio.hu-ról vette a táblázatot, és a forrásmegjelölésből eltávolította a Portfoliót. A minisztérium a nyilvános jelentésben lecserélte a grafikont.
Vágólapra másolva!

"A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény eddigi hatásairól készített jelentésbe nem megfelelő táblázat került.

A tárca vezetése megállapította, hogy a területért felelős kolléga nem járt el kellő alapossággal,

ezért a nemzetgazdasági miniszter a mai napon kezdeményezte a miniszterelnöknél dr. Lenner Áron Márk belgazdaságért felelős helyettes államtitkár tisztségéből való felmentését" - írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A tárca elnézést kér a hibáért, a jelentést "javított formában" feltették a kormányzati honlapra.

Nem kellően alapos plágium

Ami a felelős kolléga nem kellő alaposságát illeti, nagyon úgy tűnik, hogy arról a grafikonról van szó, amit a Portfolio.hu készített és használt rendszeresen a boltzáras cikkeiben. A Portfolio ebben a cikkben egymás mellé tette a két grafikont; a két ábra pontosan megegyezik.

Az NGM-jelentésbe nem csak egyszerűen átvették a Portfolio grafikonját, de

a forrásmegjelölésből eltüntették a Portfoliót (csak a KSH-t hagyták meg).

Új grafikont tettek a jelentésbe

Ami a javított formát illeti, a frissített jelentésben már egy teljesen más grafikon szerepel, vagyis egyértrelműen nem arról van szó, hogy elírtak egy adatot.