Először nőtt a kínai export kilenc hónap után

kínai export, külkereskedelem
'Made in China' as well as the CE sign can be seen on the back of a remote control, photographed in Dresden, Germany, 17 February 2016. Photo: Arno Burgi
Vágólapra másolva!
A kínai export értéke 9 hónap csökkenés után jüanban és dollárban kifejezve is megugrott márciusban.
Vágólapra másolva!

Éves összehasonlításban jüanban számítva 18,7 százalékos volt az emelkedés, míg dollárban 11,5 százalékkal,

2015 februárja óta a legnagyobb mértékben bővült a kivitel

– közölte a kínai vámhivatal szerdán.

A dollárban számolt import a várakozásokhoz képest kisebb mértékben, 7,6 százalékkal csökkent. A kereskedelemi többlet 29,86 milliárd dollár volt márciusban.

Az idei első negyedévben az export jüanban 4,2 százalékkal, míg az import 8,2 százalékkal esett vissza. A többlet 8,5 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest, elérte a 810,2 milliárd jüant (125,3 milliárd dollár).

Régóta nem bővült ennyire a kivitel Forrás: Picture-Alliance/AFP/Arno Burgi

Az Európai Unióba irányuló kivitel az év első három hónapjában 1,4 százalékkal mérséklődött éves bázison. Ugyanebben az időszakban az Egyesült Államokba 3,4 százalékkal, míg a Délkelet-ázsiai Nemezetek Szövetségének (ASEAN) tagországaiba 8,5 százalékos volt a visszaesés.

Szakértők egyelőre nem kívánnak messzemenő következtetéseket levonni a kínai export márciusi – részben szezonális eredetű – meglódulásából. Liu Hszüe-cse a Bank of Communications közgazdásza szerint a számok ugyan az új megrendelések szerény emelkedéséről tanúskodnak, mivel azonban a globális gazdasági növekedés lassú, úgy vélte:

nincs ok túlzott optimizmusra.

Megjegyezte, az importra jó hatással van a nyersanyagárak stabilizálódása, de a hazai kereslet továbbra is gyenge, éves szintű pozitív emelkedésre szerinte nem lehet számítani.