Beindult a gépezet, béremelést ígért a Tesco

tesco budaörs budaörs Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Vágólapra másolva!
Közeledtek az álláspontok a Tesco vezetése és a szakszervezetek között. A ma reggeli bértárgyalásokon a munkáltató 17–22 százalékos béremelést ígért az árufeltöltőtől a pénztárosig, a hentestől a pékekig – mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke. Az emelt bért a nyári hónapokban, júniusban vagy júliusban kaphatják meg először az alkalmazottak. 
Vágólapra másolva!

A szakszervezet azt szeretné elérni, hogy a fővárosban és a vidéki Tescókban is ugyanannyit keressen az az alkalmazott, aki ugyanabban a munkakörben dolgozik.

Korábban a KDFSZ azt kérte a Tescótól, hogy két lépcsőben adjon a kereskedelmi dolgozóknak béremelést. Április 1-jétől 20 százalékkal, szeptember 1-jétől pedig újabb 15 százalékkal emelkedjen az alkalmazottak bére. Vagyis egy év alatt 35 százalékos bérfejlesztést szeretnének.

A tescósok nyáron 15 százalékkal több fizetést kapnak majd Fotó: Bielik István - Origo

A KDFSZ elnöke azt mondta, a bértárgyalások még zajlanak, mivel azt szeretnék még elérni, hogy a munkáltató vállaljon garanciát arra, hogy a béremelés folyamatos legyen, és ne álljon meg a nyári 15 százalékos bérfejlesztésnél. A vasárnapi pótlékról ma nem esett szó - mondta Bubenkó Csaba.

Bubenkó Csaba ma Harrach Péterrel, a KDNP frakcióvezetőjével is találkozik, ahova egy több pontból álló javaslatcsomaggal érkezik. Főleg a vasárnapi pótlékokról szeretne egyeztetni a frakcióvezetővel.

A KDFSZ javaslatai a következők:

  • A vasárnapi munkavégzés a kereskedelemi törvényben legyen szabályozva, maximum egy vasárnap havonta. Továbbá 8 óránál többet ne lehessen dolgozni vasárnap.
  • Havonta egy alkalommal biztosítva legyen, hogy a heti második szabadnap az minden hónapban legalább egy alkalommal szombatra essen.
  • A vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzés esetén 50 százalékos bérpótlék helyett 200 százalékos bérpótlék, rendkívüli munkavégzés esetén ezen felül további 100 százalékos bérpótlék bevezetését javasolják.
  • Mivel a kereskedelemben létszámhiány van, ezért a kötelező létszám előírását is szeretnék, ha bevezetnék, többek között a négyzetméter és a forgalom figyelembevétele mellett.
  • Az is kérik, hogy december 24-én legyenek zárva az üzletek.