Rég volt ilyen kicsi az államháztartás hiánya

forint bankjegy MNB pénz
Thousands of large, old Hungarian banknotes are processed at a logistics center at the Central Bank of Hungary in Budapest on February 9, 2012. Hungary's central bank is pulping wads of old notes into briquettes to help heat needy humanitarian organizations, a gesture that has warmed many bodies and hearts amid a deadly cold snap. The central bank has been converting unusable notes into briquettes for the past four years. It takes about 5 million forints (17,000 euros) to make a single one-kilogram briquette. The notes are cut into pieces of 1 to 5 millimeters and then the paper is compressed without any chemicals being added. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Az államháztartás központi alrendszerének január-márciusi hiánya 125,8 milliárd forint volt, amely a legalacsonyabb az elmúlt másfél évtizedben, és jóval kevesebb a tavaly első negyedéves 536,7 milliárd forintnál. A márciusi hiány 140,8 milliárd forintot tett ki, egy éve 226 milliárd forint volt, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az államháztartás első negyedévi végleges adatait, amelyek megegyeznek az előzetes számokkal.
Vágólapra másolva!

Az első negyedévben a központi költségvetés 158,2 milliárd forintos hiánnyal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 29,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 2,5 milliárd forintos többlettel zártak. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közölte, hogy a márciusi egyenlegjavulás az idei év magasabb adóbevételeinek, a központi költségvetés lényegesen alacsonyabb kiadásainak következménye.

Folyamatosan nőnek a bérekhez és a fogyasztáshoz kapcsolódó befizetések is – társasági adó, általános forgalmi adó, személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó és járulékbevételek – a kedvező gazdasági környezetnek és a foglalkoztatottság emelkedésének köszönhetően, közölte az NGM. A feketegazdaság ellen megtett lépések – egyebek mellett az ekáer és az online pénztárgépek – érdemben járultak hozzá az adófizetési morál javításához.

125,8 milliárd forintos hiánnyal zárt államháztartás központi alrendszere Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Főként az uniós programok kiadásai, valamint a kamatkiadások voltak kisebbek, mint az előző év azonos időszakában.

Nőttek a bevételek

A központi alrendszer bevételei január-márciusban 3788,8 milliárd forintot tettek ki, ami 55,5 milliárd forinttal több, mint tavaly volt. Ebből

  • a társasági adó 124,7 milliárd forinttal (45,8 milliárddal több az egy évvel korábbinál),
  • az áfabevétel 715 milliárd forinttal (30,9 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál),
  • a jövedéki adó 198,7 milliárd forinttal (3,5 milliárddal kevesebb az egy évvel korábbinál),
  • a pénzügyi tranzakciós illeték 52,9 milliárd forinttal (6,7 milliárd forinttal kevesebb az egy évvel korábbinál),
  • míg a személyi jövedelemadó 431,4 milliárd forinttal (9,7 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál)

gyarapította a büdzsét.

Csökkentek a kiadások

A központi alrendszer kiadásai az első negyedévben 3914,6 milliárd forintot tettek ki, 355,4 milliárd forinttal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A központi költségvetés adóssága március végéig 773,3 milliárd forinttal nőtt,

az adósságállomány elérte a 25 473 milliárd forintot.

Ennek egyik oka – forint árfolyamának múlt év végéhez képest kismértékű gyengülésén túl – a nettó forintkibocsátás 1078,1 milliárd forint összegben, ami a költségvetés éves hiányát és részben az év későbbi időszakában lejáró devizaadósságot finanszírozza.

Az Európai Bizottság felé fennálló hitel 1,5 milliárd forint összegű utolsó törlesztőrészletét a március végén letéti számlára kellett helyezni, a törlesztés azonban csak 2016. április 6-án történt meg, így az összeg még a márciusi adósság részét képezte, közölte az NGM. Csökkentette az adósságot a nettó deviza lejárat 207 milliárd forint értékben. A devizaadósság részaránya a 2015. év végi 31,3 százalékos szintről 29,7 százalékos szintre csökkent a negyedév végére.