Az ÁSZ utánanézett az időközi választásokra fordított pénzeknek

Állami Számvevőszék, Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete Elnökség
Az Állami Számvevőszék épülete.
Vágólapra másolva!
2014-ben az általános választások után kiírt, de még abban az évben megtartott időközi országgyűlési választások és megismételt önkormányzati szavazások 102,4 millió forintba kerültek az adófizetőknek. Volt olyan irodavezető, akit még az elszámolások elfogadása előtt kifizettek.
Vágólapra másolva!

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapította, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) összesítő elszámolása alapján

  • az időközi országgyűlési választásra fordított 90,4 millió forint, illetve
  • a megismételt önkormányzati szavazásokra fordított 12 millió forint

közpénz felhasználása összességében célhoz kötött és szabályszerű volt. A számvevők

hiányosságokat főként a kifizetések teljesítése során tártak fel.

Az ÁSZ ellenőrzése szerint a választások pénzügyi tervezése, a választásokra biztosított központi költségvetési források elosztása és az előirányzatok kezelése az előírásoknak megfelelően történt.

2014-es időköziket vizsgáltat a számvevők Fotó: Szabó Balázs [origo]

Az ellenőrzött időszak az időközi választások kitűzésétől a választásokat követő elszámolási időszak végéig terjedt, közölte az ÁSZ. Az ellenőrzésben az NVI, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH), a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), valamint 12 mintavétellel kiválasztott területi és helyi választási iroda volt érintett.

Hiányosságokat egy területi és három helyi választási irodánál találtak.

Az időközi választások kiadásainál a gazdálkodási jogkörök gyakorlása az NVI-nél és a KEKKH-nál megfelelt, a KKM-nél részben felelt meg, a területi és helyi választási irodák közül ötnél összességében megfelelt, háromnál részben, négynél pedig nem felelt meg az előírásoknak.

A pénzeszközöket – a gazdálkodási és ellenőrzési jogkörök gyakorlásánál több választási szervet érintően is feltárt hiányosságok ellenére – célhoz kötötten használták fel a számvevőszék szerint. Az ellenőrzött szervezetek az elszámolásokat az előírásoknak megfelelő tartalommal elkészítették, azonban a KEKKH,a KKM és egy helyi választási iroda határidőn túl tett eleget kötelezettségének.

Sietősen fizettek

Az ÁSZ szerint a megismételt önkormányzati szavazások során egy helyi választási iroda vezetője személyi juttatásának kifizetése, illetve három helyi választási irodánál

a tagok juttatásainak kifizetése már azelőtt megtörtént, hogy az elszámolásokat elfogadták volna,

és az NVI elnöke döntött volna arról.