Negyedik zsebe is lehet a Szép kártyának

cafeteria, kafetéria, béren felüli juttatás, a cafeteriakeret egy részét a devizahitel törlesztésére lehet fordítani, Erzsébet-utalvány
Közel annyian élnek a lehetőséggel, mint ahány ember él a fővárosban
Vágólapra másolva!
Felmerült egy olyan ötlet, hogy az Erzsébet utalvány legyen a Szép kártya negyedik zsebe. A családok annak örülnének a legjobban, ha pénzben kapnák meg a cafeteria összegét. De a cafeteria-rendszer forintosításáról szóló javaslatok között az is szerepel, hogy havi 20 ezer forint lehet az új cafeteria értékhatára jövőre, ekkora összeget adhatnak járulékmentesen a munkavállalóknak.
Vágólapra másolva!

A kormány egyébként kedden kezdett tárgyalni a cafeteria készpénzesítésének kormányzati tervéről a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) a munkavállalók és a munkáltatók képviselőivel.

Újabb zsebek?

A blokkk.com szerint egy olyan öltet is felmerült, hogy Erzsébet utalvány legyen a Szép kártya negyedik zsebe. Na, ez lenne a legrosszabb a családoknak –írja a portál, mert a cafeteria kötött pályáit egyébként sem szeretik az dolgozók.

2015-ben 83 milliárd forintot költöttek a Szép kártyával a családok. A KSH szálláshelyek vendégforgalmáról szóló jelentése szerint 2015-ben a vendégek összesen 17 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel a szálláshelyeken. A blokkk.com szerint a családoknak mégis csak az lenne a legjobb, ha inkább pénzben kapnák meg a cafeteria összegét.

A húszezer forintos értékhatár a jelenlegi cafeteria átlagának felel meg, akik eddig nem adtak béren kívüli juttatást a dolgozóiknak, néhány százalékos béremelés fejében beléphetnének egy kedvezményes rendszerbe - tudta meg az RTL Híradója.

Elkezdődött az egyeztetés a cafeteria forintosításáról Forrás: MTI/Soós Lajos

Orbán Viktor miniszterelnök márciusban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évindító ülésén, hogy 2017-től készpénzesítik a cafeteria rendszert és erről nyár végéig dönteni is fognak. Forintosítás várhat a 180 milliárd forintos forgalmat generáló Erzsébet-utalványra, valamint a turisztikai ágazatnak 80-90 milliárdos biztos bevételt jelentő Széchenyi pihenőkártyára is.

A Szép kártya visszahívása a turizmusnak fájna Forrás: 'Wise'

Az Európai Bíróság februárban döntött arról, hogy a magyar cafeteria-rendszer nem egyeztethető össze az uniós joggal. A bíróság szerint sérti az uniós elveket az, hogy külföldi vállalatok nem bocsáthatnak ki Magyarországon Szép kártyát vagy étkezési utalványt.

A Liga Szakszervezetek egyébként pénteken tartanak egyeztetést a cafeteriáról és a béren kívüli juttatásokról.