Megnézték mely cégek fizetnek az legjobban a tengerentúlon

kereset, fizetés
Man holding a dollar over a pile of money.
Vágólapra másolva!
A nemzetközi tanácsadócégek és az IT-vállalatok fizetik meg a legjobban az alkalmazottjaikat az Egyesült Államokban, bár még ők sem keresnek olyan jól, mint egy-egy orvos. Magyarországon szintén jól keresnek az IT-sek és a tanácsadók, az orvosok helyett azonban gyógyszeripari kutatóként lehet jól keresni.
Vágólapra másolva!

A dobogó első két helyére

két pénzügyi tanácsadócég, az A.T. Kearney és a Strategy&

került a Glassdoor.com munkaügyi portál összeállításában. Mindkét vállalat a világ minden táján készít üzleti stratégiákat cégvezetőknek, előbbi az ipar és az egészségügy területén tevékenykedik, míg a Strategy& üzletszervezési modellek kidolgozásával vált ismertté, a nevükhöz fűződik például az a szerződtetési modell, amivel a hollywoodi filmstúdiók szerződtetnek színészeket.

Hatalmas IT-s fölény

Mindkét vállalat több mint háromezer embert foglalkoztat a világ minden táján. Az A.T. Kearney egy átlagos dolgozója évente 167 ezer dollárnyi fizetést (45,6 millió forint) tehet zsebre, a Strategy& alkalmazottjai átlagosan 160 ezer dollárt (43,7 millió forint) keresnek évente.

A harmadik helyen, 157 ezer dolláros (42,88 millió forint) bérekkel a Juniper Networks kaliforniai TI-cég áll. Az

internetszolgáltatásokat (routereket, biztonsági eszközöket) fejlesztő cég

közel tízezer embert foglalkoztat mintegy 100 országban. A negyedik helyre ismét egy multinacionális tanácsadócég, a McKinsey & Company került (155 ezer dollár). Az ötödik helyen található az első igazán ismert név, a Google, a vállalat amerikai dolgozói átlagosan 153 750 dollárt keresnek évente.

Az üzleti tanácsadás az egyik legjobban fizető foglalkozás az Egyesült Államokban Forrás: Photononstop/Govin-Sorel

A legjobban fizető cégek listáján

nem is találunk másokat, mint az IT és a pénzügyi szektor vállalatait.

Bár a legjobban két tanácsadócég fizet, a 25-ös listán a tech-cégek vannak abszolút többségben, köztük a Microsoft, a Facebook és az Amazon is szerepel a listán. A pénzügyi szektorból még a Visa és a Boston Consulting Group képviselteti magát a vezető tanácsadó cégeken kívül.

Milliomos orvosok

A Glassdoor.com egyébként korábban összeállította a legjobban fizető amerikai munkaköröket is. A mostani lista alapján meglepő, hogy

a legjobban az orvosok kerestek, évi átlag 180 ezer dollárt.

Ennek ellenére a legjobban fizető munkahelyek listájára nem kerültek be magánklinikák, ez valószínűleg annak tudható be, hogy az orvosok fizetése nagyságrendekkel magasabb, mint az ápolóké, asszisztenseké. A második legmagasabb fizetést az ügyvédek vihetik haza, őket már tech-szektor dolgozói, a kutatásszervezők és a szoftverfejlesztők követik.

Gyógyszeripar, tanácsadás, tech

Magyarországon, bár az egyes cégekről nem készült kimutatás, a gazdasági területeket tekintve elég hasonló a helyzet az Egyesült Államokhoz: a legmagasabb fizetések az élettudományokkal és egészségüggyel foglalkozó cégekben vihetők haza. Nálunk viszont nem az orvosok keresnek a legjobban – az állami egészségügyben dolgozó magyar orvosok fizetése Európában az egyik legalacsonyabb – hanem

a kutatócégeknél dolgozó kutatásmenedzserek, vagy a gyógyszercégek magasabb szintű alkalmazottjai.

Ezekben a pozíciókban nem ritka a havi egymillió feletti fizetés, a gyógyszeripari üzletvezetőknél a kétmillió is előfordul.

Amerikában az orvosok, nálunk a gyógyszergyárak kutatói keresnek a legjobban Forrás: AFP/Stan Honda

A multinacionális üzleti szolgáltatócégeknél nálunk is rendkívül jó fizetést lehet hazavinni, itt a magasabb pozíciókban, például

a gazdasági igazgatók között havi 1,4 milliós fizetés is előfordul.

Nagyok a bérkülönbségek viszont az egyes szintek között, bár még egy pályakezdő számlázási specialista is számíthat 300-380 ezer forintos havi bérezésre.

A pénzügyi szektort Magyarországon az IT-szektor követi, a magasabb szinteken a fizetések itt is eléri az 1-1,1 millió forintot. A pályakezdő szoftverfejlesztők pedig jobban keresnek, mint az üzleti szolgáltatók alacsony szintű alkalmazottai, 360-410 ezer forintot is hazavihetnek.