Már vasárnap is házhoz jön a marhahús

Food shopping online FIN Angebot Auswahl Bildschirm Branche COMPUTER E-COMMERCE Einkauf Einkaufswagen Freizeit Handel Handelsplatz INTERNET Internetshop webshop LEH Laptop Lebensmittel Lebensmitteleinzelhandel Lebensmittelhandel Lifestyle Monitor Not
Miniature shopping cart with food packaging and laptop as a symbol for online shopping.
Vágólapra másolva!
A webáruházak is levehetik a zárva táblát, mivel rájuk is vonatkozott a tavaly március 15-e után életbe lépő vasárnapi boltzár eltörlése. Azok, akik a boltzár előtt vasárnap is házhoz szállítást vállaltak, ismét kiviszik a hét utolsó napján a megrendelt termékeket.
Vágólapra másolva!

A magyarországi online kiskereskedelem tavalyi forgalma

16 százalékkal nőtt, a költések elérték a 270 milliárd forintot

– derült ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös, online kiskereskedelmi index kutatásából.

Ezekben az üzletekben már lehet vásárolni vasárnap

Most vasárnap az egész országban elérhető áruházláncok többsége valamennyi üzlete nyitva lesz. Április 24-én 316 Spar és City Spar szupermarket, 32 Interspar hipermarket, a franchise-rendszerben működő boltok közül pedig 51 Spar express, 20 Spar partner és Spar market nyit ki. A Metro áruházak is kinyitnak, csak a budakalászi marad még zárva technikai okok miatt. A Lidl mind a 164 áruházában lehet majd vásárolni, hasonlóan a Tesco, az Auchan, a Hervis és a Media Markt üzleteihez.

Annak ellenére is hatalmas volt a bővülés, hogy a tavaly életbe lépő vasárnapi boltzár webshopokat is érintett. A fotelből vásárlók rendelni tudtak a webáruházak felületén, de például a házhoz szállítást tavaly még megtiltották vasárnaponként.

Egy év alatt 16 százalékkal nőtt a webáruházak forgalma Forrás: Thinkstock

Magyarországon tavaly közel 2,5 millióan vásároltak valamilyen webáruházban, de az új belépők aránya mintegy 4 százalékra csökkent. Elemzések szerint

a tavalyi boltzár ellenére a vevők vasárnap továbbra sem vásárolnak többet online

– ez szintén a GKI Digital és az Árukereső.hu közös felmérésből derül ki.

Az online kiskereskedelemben a vásárlások száma jellemzően a hét első három napján a legmagasabb, továbbra is a hét végén a legkevesebb a rendelések száma.

Már lehet foglalni vasárnapra kiszállítási időpontot a Tescónál Forrás: Origo

A legfelkapottabb webáruházak listáján továbbra is kiemelt helyen szerepel az Edigital, az eMAG és a Mall.hu, ugyanakkor nagyot nőtt tavaly a Tesco online részlege is.

Már vasárnap is lehet házhoz szállítást kérni reggel 8 és este 9 között, kivéve Székesfehérváron. Május 8-tól viszont már mindenhol teljes kapacitással dolgozik a Tesco Online Bevásárlás csapata - írta a Tesco.

Jön a jó idő, indul a bográcsszezon! Forrás: MTI/Mészáros János

Hétvégén 699 és 999 forint közötti összegért viszi házhoz a Tesco a sört, a kenyeret és a kerti bográcsozáshoz szükséges marhahúst.

Nem érezték meg

A vasárnapi boltzárnak

nem sok negatív hatása volt kifejezetten az online kereskedelemre.

Azok érezték meg, akiknek volt vagy van bolti, offline értékesítése is, ami vasárnap nyitva tartott, majd be kellett zárni – mondta Pintér Róbert, az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. kutatásvezetője.

Ez alig néhány nagyobb boltra, láncra volt igaz, de ott is elsősorban az offline értékesítés miatt. Viszonylag kevés online bolt szállított ki vasárnaponként a boltzár előtt, így viszonylag kicsi volt az e-kereskedelemben a vasárnapi zárvatartás hatása.

A plázák voltak a boltzár legnagyobb vesztesei Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

A bevásárlóközpontokat sújtotta leginkább a boltzár,

mert a vasárnap volt a második legforgalmasabb napja a hétnek. A törvény visszavonása várhatóan tovább erősíti a kereskedők forgalmát - mondta Kákosy Zsolt, a CBRE ingatlanvagyon-kezelési üzletágának vezetője.

Budapest bevásárlóutcáin lévő üzletekben a külföldi turisták vásárlásai a forgalom 50-90 százalékát jelentik. A Budapestre érkező turisták számának egyenletes növekedése mellett a kereskedők forgalma és a vásárlók száma is bővülni fog a vasárnapi újranyitás miatt, de hasonló bővülés várható a nyaralóközpontokban is. Szakemberek szerint a bevásárlóközpontok valószínűleg visszatérnek a korábbi nyitvatartási rendhez, azonban a pénteki és szombati meghosszabbított nyitvatartás népszerű, ezért ahhoz nem fognak hozzányúlni a plázák.

Türelmi idő

Egyébként még van kibúvó azoknak, akik nem akarják üzleteiket vasárnap kinyitni. A

plázák május 8-ig adtak türelmi időt

az üzletek bérlőinek az újranyitáshoz.

Hétről hétre egyre több üzlet vállalja az újranyitást. Április 24-től vasárnaponként már a Metro áruházak többsége, az Aldik, a Lidl-üzletek és a Sparok is nyitva lesznek. A Praktikerekben május 8-tól lehet csempét nézegetni, az IKEA-ban pedig május 22-től lehet vasárnap is vásárolni.

A csempenézegetés kifejezetten hétvégi program Forrás: Praktiker

Még szavazni is lehetett

A Decathlonok május 8-tól vasárnap ismét nyitva lesznek, de a nyitvatartási idő miatt szavazásra kérték vásárlóikat. Azt írták, az Országgyűlés megszavazta, hogy visszavonja a vasárnapi zárvatartásról szóló törvényt, a vevők pedig döntsenek az üzletek nyitvatartásáról. Áprilisban még vasárnaponként zárva tartanak a Decathlonok – írják.