Az alma most nagyot csap a gazdákon

alma almaszedés Golden alma gyümölcs kesztyű NÖVÉNY
Derecske, 2015. szeptember 9. Egy munkás golden almát szed a Bold-Agro Kft. almáskertjében, Derecske határában 2015. szeptember 9-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyeztetést folytatott a Földművelésügyi Minisztériummal és több élelmiszer-kereskedelmi vállalattal az almapiacon tapasztalható értékesítési problémákról. Az Origónak korábban nyilatkozó almatermelők is azt mondták, csalódottak, mert nem tudják jó áron eladni a tavalyi termést.
Vágólapra másolva!

Ennek fő oka, hogy a lengyel alma nagyon olcsón jön most az országba, de idén még az is megtörtént, hogy a magyar almák a raktárakban osztódni kezdtek. Egy szervezet szerint ugyanis, hiába volt csak 150 ezer tonna raktározásra alkalmas magyar alma a tavalyi szüret után, most 350 ezer tonna van eltéve.

Télen megszaporodott a raktárakban tárolt alma Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Rendkívül olcsó a magyar alma is. A gazdák nagyon nem örülnek ennek, mert a tavalyi rossz termés miatt épp arra számítottak, hogy a raktárakban tárolt gyümölcsöt most tavasszal jobb áron értékesíthetik. Termelők szerint viszont inkább az történhetett, hogy a magyarként most piacra került gyümölcs nagy része külföldről jött. Ezt még a NAV csodarendszere sem látta.

A kamara vállalta, hogy

pontos felmérést készít a tárolókban lévő jó minőségű étkezési alma mennyiségéről,

és arról tájékoztatja a kereskedelmi láncokat. Az áruházláncok pedig nyitottságot mutattak arra, hogy a közeljövőben – a hazai és uniós versenyszabályok maradéktalan betartása mellett – fogyasztást ösztönző marketingprogramokkal segítsék az almapiacon tapasztalható nehézségek megoldását.

Továbbá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara célul tűzte ki, hogy rendszeresen felhívja az ágazat szereplőinek figyelmét az etikus kereskedelmi magatartásra. Emellett tájékoztatja a termelőket a minőségi áru feltételeiről, hogy a termények még inkább megfeleljenek a fogyasztók által támasztott követelményeknek.