Nem nyilatkozik a jövőről a botrányba keveredett autógyár

Mitsubishi Lancer facelift
Vágólapra másolva!
A néhány modelljére megadott kissé „szépített" fogyasztási adatok esetleges pénzügyi következményei miatt nem tesz eredmény-előrejelzést éves eredménybeszámolóján a Mitsubishi Motors Corp. - számolt be vasárnap az ügyhöz közel álló forrásra hivatkozva a Reuters hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A Mitsubishi szóvivője nem kommentálta a hírügynökség értesülését.

Az autógyár a jövő hét szerdán hozza nyilvánosságra a márciussal zárt pénzügyi évre vonatkozó eredménybeszámolóját.

A hagyományoknak megfelelően ezen alkalomból az autógyár a következő évre előrejelzést szokott tenni.

Eközben vasárnap

újabb értesülésekkel színesedett a kép a Mitsubishi fogyasztási értékek megadásánál folytatott gyakorlatáról.

A Yomiuri Shinbun japán lap belső vállalati forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Mitsubishi számos esetben, például a légellenállási értékek megállapításánál kisebb változtatások után nem is végzett méréseket, hanem csak számításokat.

Szerdán lesznek friss információk a tényleges fogyasztási adatokról, tisztulhat a kép az autógyártó körül kipattant botrányban. Forrás: Mitsubishi

Hasonló gyakorlatról számolt be a Mainichi Shinbun is, miszerint a Mitsubishi a korábbi félrevezető adatok eltussolása érdekében sok esetben csak számításokat végzett mérések helyett. A lapok beszámolóját a Mitsubishi szóvivője a folyamatban lévő vizsgálatokra hivatkozva nem kommentálta.

A Mitsubishi szerdán ismerte be, hogy alkalmazottai hamis adatokat tettek közzé a cég járműveinek károsanyag-kibocsátásáról. Az ügy egyelőre a hazai tulajdonosokat nem érinti, a botrányban érintett mind a 600 ezer autó a japán piacon kelt el.

A japán autógyárnak szerdáig kell benyújtania a hatóságoknak modelljei japán szabványok szerint mért fogyasztási adatait.