Milliárdokhoz juthat a TV2 es az RTL Klub is

Vágólapra másolva!
Pénzt kérhet a médiaszolgáltatóktól a TV2 és az RTL Klub a műsoraik sugárzásáért, miután ma megjelent a programdíj tiltásáról szóló rendelet feloldása. Ez a díj a korábbi nyilatkozatok szerint a TV2-nél 270-300 forint is lehet előfizetésenként, ami a szolgáltatóknál a csomagárak 800 forintos emelkedését is eredményezhetné, az Origo azonban kormányzati forrásból úgy értesült, hogy ezt akár hatósági eszközökkel is meg fogják akadályozni.
Vágólapra másolva!

Az RTL Klub és a TV2 szerződései alapján 2015 januárjától kérhetett volna pénzt műsoráért a szolgáltatótól, úgynevezett terjesztési díjat, azonban 2014 őszén ezt törvényben megtiltotta a kormány – ideiglenes jelleggel ugyan, azzal kikötéssel, hogy kormányrendelet kell a tiltás feloldására.

A két nagy tévétársaság 2015-re már többmilliárdos bevételre számított ebből a forrásból,

ez hiúsult meg a tiltással.

Feloldották a tiltást

A hétfőn késő délután a Magyar Közlönyben megjelent rendeletében ezt oldotta fel a kormány. Így

holnaptól elméletileg díjat is szedhet a két nagy csatorna a műsorai sugárzása után

a szolgáltatóktól.

A terveikről az RTL Klubot és a TV2-t is megkérdeztük. A TV2-nél üdvözölték a döntést, amely egy régóta fennálló korszerűtlen helyzetet old meg álláspontjuk szerint. „Végre a TV2 is kérhet terjesztési díjat, ahogy ezt a piac legtöbb szereplője már korábban is megtehette" - közölték. Az RTL Klub válaszát még várjuk, ha megérkezik, közöljük.

Nem drágulhat a szolgáltatás

Az Origo korábban – a 2014-es tiltáskor – egyik forrásától úgy tudta, hogy akkor

a TV2 háztartásonként fél és egy euró közötti összeget kért volna havonta,

egy másik forrás szerint viszont 270 forint lett volna az alapár, amely – különféle kedvezményekkel – csökkent volna akár 160 forintig, előfizetőnként. Attól függött volna az összeg, mekkora a szolgáltató, hány háztartást fed le, és felveszi-e a három másik TV2-es kábeltévét is, vagy csak az anyacsatornát.

Akkori értesülések szerint a

fél eurónál többet kért volna az RTL Klub,

amely arra hivatkozott, hogy évek óta stabilan vezet, főleg a kereskedelmi célcsoportban. Ez most is igaz, főleg főműsoridőben, 18–49-ben és 18–59-ben nyilvánvaló az RTL-es előny.

Kábelszolgáltatók erre reagálva azt mondták, hogy akár 800 forinttal is emelhetné a díjakat, ha a két nagy csatorna tényleg pénzt kérhet műsoraikért.

Az Origo kormányzati forrásból úgy értesült, ezt most akár hatósági úton is meg fogják akadályozni.

De mi a gond?

A hazai versenyben vannak a vegyes finanszírozású csatornák, amelyek reklámból és szolgáltatói díjból élnek, vannak reklámmentesek, előfizetősek (HBO-tévék), pár kicsi csak terjesztési díjat kap, és van a két nagy, amely eddig nem kapott pénzt műsoráért a szolgáltatóktól. Mára viszont „elkábelesedett” az ország, hatalmas a konkurencia, nagyon ritka egy műsornál a 30-40 százalékos közönségarány, amit az RTL Klub és a TV2 produkált bő egy évtizeden át.