Varga Mihály: Választási költségvetést csináltunk

Varga Mihály Varga Mihály
Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter
Vágólapra másolva!
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elismerte, hogy a 2017-es költségvetés készítésekor a kormány figyelembe vette, hogy választási időszak következik, mert nem akar úgy járni, mint 2002-ben, amikor az emberek nem érezték, hogy a gazdaság jobban teljesít, ezért a Fidesz elvesztette a választásokat. A kormány még dönthet úgy, hogy nem vásárolja be magát az Erste Bankba. 2018-ban jöhet az egy számjegyű szja, de akkor másra nem marad pénz.
Vágólapra másolva!

"Ha az emberek nem érzékelik a növekedés hatását az életkörülményeik javulásában, akkor

– mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Vg.hu-nak adott interjúban.

Figyelembe vették, hogy jönnek a választások

Arra a kérdésre, hogy a 2017-es költségvetés készítésekor a kormány figyelembe vette-e, hogy választási időszak következik, a miniszter a következőt válaszolta: "Természetesen. Ne legyünk farizeusok. Négy év a kormányzati ciklus. A kormány a döntéseinél figyelembe veszi, hogy a mandátuma végén el kell számolnia.

Miért bűn, ha ezeket a szempontokat is mérlegeljük?"

Az adócsökkentés fontosabb

Varga Mihály szerint 2017-ben folytatódik a hiány- és adósságcsökkentés, de kisebb mértékű lesz, mint korábban, mert több pénz megy majd adócsökkentésre és beruházásélénkítésre:

a kormány úgy látja, most nagyobb szükség van ezekre az intézkedésekre"

– mondta a miniszter.

Varga Mihály szerint a költségvetés készítésekor figyelembe vették, hogy választási időszak jön Fotó: Bielik István - Origo

Az Erste még kérdéses

A kormány még dönthet úgy, hogy az állam nem vásárolja be magát az Erste Bankba, mondta Varga Mihály. A bankot átvilágították, kialakult egy árszint, de

lehet, hogy a pénzt inkább adósságcsökkentésre fordítják.

2018-ban jöhet az egy számjegyű szja

Varga Mihály szerint az egy számjegyű szja bevezetése 600 milliárd forint kiesést jelentene a költségvetésnek. A miniszter azt mondta, lehetséges, hogy 2018-ban lesz elég pénz erre a gazdasági növekedésből és a bürokráciacsökkentésből. Viszont akkor más területeken nem lesz változás.