Nem lesz szuperkórház Budapesten

2016.04.26. 11:31

A kormány még nem döntött arról, hogy lesz-e szuperkórház Budapesten vagy sem - ezt mondta Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere a parlamentben. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár egy rádióinterjúban pedig arról beszélt, csak egyes kapacitások áthelyezése várható Budapesten. A fővárosi kórházprojektről még nincs döntés. A fővárosi kórházfejlesztés miatt két projekt került a kormány elé, az egyikben három centrumot hoznának létre, a másikban pedig a szuperkórház szerepel.

Nem épül új kórház Budapesten - közölte az egészségügyi államtitkár az InfoRádió kérdésére.

Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, nem lesz Budapesten új szuperkórházForrás: MTI/Kovács Tamás

Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta: egyes fővárosi egészségügyi részlegek új helyre költözhetnek, de új kapacitás létrehozását nem tervezik.

Nyilvánvalóan a budai oldalon lesz egy nagyobb fejlesztés, hiszen ott kevesebb az épület.„Mit ért új kórház alatt? Hogy kinevezünk valamit, és rárakunk egy új nevet? Mert ilyen biztos, hogy nem lesz. Azt gondolom, hogy olyan viszont lehetséges, hogy költözködnek majd a különböző kapacitások a városon belül. Nincs igény új kapacitás létrehozására” - mondta az egészségügyi államtitkár az InfoRádiónak.

Többéves bérfejlesztés indul

Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán a parlamentben azt mondta, idén és a jövő évben a budapesti egészségügyi ellátás megújítását tervezi a kormány, emellett már 2016-ban elindulhat az a többéves bérfejlesztési program, amelyre a költségvetésben 100 milliárd forint nagyságrendű összeg áll rendelkezésre.A budapesti fejlesztésekről hamarosan döntést hoz a kormány és eldönti azt a dilemmát, hogy egy nagy új kórházat építenek-e, vagy három-négy súlyponti kórházat fejlesztenek, bővítik a kapacitását. 

Három centrum

A fővárosban komoly fejlesztési kényszer van - erről Cserháti Péter miniszteri biztos, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatója beszélt egy pár héttel ezelőtti háttérbeszélgetésen. A budai oldalon 1500 ágynyi kapacitás széttagoltságát kell megoldani. Két tervről beszéltek, az egyik három centrumot tartalmazott,a másik pedig a szuperkórház volt.

Mindkét beruházás 200 milliárdba kerül. A zöldmezős beruházással egy 1500-1700 ágyas új szuperkórházat építettek volna.

Három központot hoznának létre BudapestenForrás: Thinkstock

A másik elképzelés szerint pedig három központot hoznának létre:

  • az egyik a Szent János Kórház lenne, amihez kapcsolódna a Kútvölgyi Klinikai Tömb és a Városmajori Szív- és Érrendszeri Klinika felújítása,
  • a második nagy központot a Honvédkórházban hoznák létre, az intézmény Podmaniczky utcai telephelyével és a Szent Margit Kórházzal összekötve,
  • a harmadik sürgősségi centrumot a dél-pesti Egyesített Szent László Kórházban alakítanák ki, és az intézménynek a Heim Pál Gyermekkórházzal és a Semmelweis Egyetemhez tartozó új klinikai tömbbel kellene együttműködnie.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK