Tovább élhet a Szép kártya

ez zsír! Wellness-kisokos: téli újjászületéshez, relaxációhoz, értornához, szauna
Vágólapra másolva!
A Szép kártya tulajdonosok fele nem költene utazásra, ha készpénzben kapná meg ugyanazt az összeget - derült ki a Szallas.hu elemzéséből. A kormány egyébként a szerdai kormányülésen tárgyal a cafeteria-rendszer átalakításáról.
Vágólapra másolva!

Az érintettek kétharmada nem ért egyet az EU bíróságának döntésével, ami szerint a magyar kormánynak módosítania kell a Szép kártya rendszerét. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) és a Magyar Fürdőszövetség szerint is kedvezőtlenül érintené az általuk képviselt ágazatokat a rendszer megszüntetése.

Fele marad, fele megy

Lapinformációk szerint a szerdai ülésén dönthet a kormány arról, hogyan alakul át a cafeteria rendszere a közszférában foglalkoztatott munkavállalók esetében. Az átlagosan 200 ezer forintnyi természetbeni juttatás felét készpénzesítik, az étkezési utalványokat pedig kedvezményes adózású bérkiegészítés váltja fel. A juttatás másik felét – éves szinten személyenként átlagosan 100 ezer forintot – változatlan feltételekkel továbbra is Szép kártyán kapják majd kézhez – írja a Magyar Idők.

Úgy tudni, érintetlen marad a Szép kártya plasztikkártyás rendszere.

A béren kívüli juttatást a versenyszférában foglalkoztatottak számára sem tervezik készpénzre átváltani, mivel a belföldi turizmust ösztönző pihenőkártyák megtartása nemzetgazdasági szempontból is indokolt.

Szállás helyett étkezésre és ruhákra költenénk

A Szallas.hu felmérése szerint a magyarok közül tízből kilencen továbbra is jó ötletnek tartják a Szép kártyát. A tavaly Szép kártyával szállást foglalók közül minden harmadik magyar gondolja úgy, hogy több mint felére csökkentené az utazási kiadásait, ha ezentúl készpénzben kapná meg a kártya összegét.

Ha készpénzesítik a Szép kártyát is, azt a turizmus és a fürdők is megérzik majd Forrás: Thinkstock

Csupán 17 százalékuk válaszolt úgy, hogy továbbra is teljes egészében üdülésre, kikapcsolódásra fordítaná ezt a pénzt. A kártyatulajdonosok 40 százaléka utazás mellett inkább

mindennapi étkezésre költene még többet a pénzből, 22 százalék pedig ruhákat venne belőle.

Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője szerint az elmúlt évek foglalási statisztikái igazolják, hogy a Szép kártya a belföldi turizmus egyik fontos mozgatórugója, megszűnésével az eddig ezzel a kártyával fizetők foglalásainak közel 60 százaléka eltűnhet. A szállásfoglaló oldal statisztikái szerint az idei év első három hónapjában 80 százalékkal többször kerültek elő a Szép kártyák, mint tavaly ilyenkor.

Átalakítják a magyar cafeteria-rendszert - erről először márciusban beszélt Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi Kamara évnyitó ülésén. A tervek szerint készpénzesítik azt az összeget, amit eddig béren kívüli juttatásként megkaptak az alkalmazottak.

Jelentősen csökkenne a belföldi turizmus

A szakember szerint a szállásra fordított költségek is jelentősen csökkenhetnek, ha nem kártyán kapják meg a dolgozók az erre szánt összeget. Várhatóan csökkenne a vendégéjszakák száma is, és a hotelek elesnének azoktól a többletbevételektől is, amit a szállodába érkezők a Szép kártya kifizetéseken túl készpénzben hagytak ott.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége is azon az állásponton van, hogy a Szép kártyát a jelenlegi szabályozással és feltételekkel tovább kell működtetni. Az MSZÉSZ szerint amennyiben a Szép kártya helyett kedvezményes adózással készpénzjuttatást vezetnek be, azt nem elsősorban nyaralásra, hanem a mindennapi kiadásokra, esetleg külföldi utazásra költenék az érintettek.

Ránk dőlnek a vidéki wellnessek Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A Szép kártya esetleges megszűnésével veszélybe kerül az elmúlt években állami, európai uniós támogatással létrehozott szállodák továbbélése, és az ezekben levő munkahelyek jelentős része, mivel a vidéki hotelek vendégkörének átlagosan 70 százalékát a hazai vendégek, és csak 30 százalékát teszik ki a külföldiek. A kártya bevezetésének előnyei között kiemelték:

hozzájárult a turisztikai szezon meghosszabbításához, fehérítette a gazdaságot,

továbbá növelte az önkormányzatok idegenforgalmi adóbevételét.

A szövetség ismertette: a kártyákkal 2015-ben 83 milliárd forint értékben költöttek, három év alatt a Szép kártya költés közel duplájára emelkedett. A szállodákban a Szép kártyákkal elköltött összeg a hotelek belföldi szobaárbevételének az elmúlt években 24-25 százalékát tette ki. Az év első két hónapjában - amikor a hazai Szép kártya tulajdonosok száma már meghaladta az 1,3 milliót - a költés a hotelekben 21 százalékkal múlta felül a 2015. január–februárit.

A fürdők is aggódnak

A Magyar Fürdőszövetség szerint aggodalomra adhat okot, ha a fürdők forgalmának 10-15 százalékát képező Szép kártya rendszere sérül. A szabályozás kismértékű változtatása is komoly, a fürdők üzemeltetésére is hatással levő bevételkiesést okozhat.

A strandok a Szép kártya minden zsebét elfogadják Forrás: kecskemetifurdo.hu

A szervezet határozottan kiáll a fürdőszolgáltatásokat érintő fizetési mód változatlanul történő fenntartása mellett, amely jelenleg mindhárom alszámláról biztosítja a fürdőszolgáltatások térítését.