Már csak két hetet kell várni az ápolók béremelésére

Lovász Adél ápolónő beteg dolgozik Foglalkozás HÉTKÖZNAPI munka közben SZEMÉLY Nyíregyháza, 2015. május 12.
Lovász Adél szakápoló vért vesz egy betegtől a Jósa András Kórház Sürgősségi Betegellátó Centrumában, Nyíregyházán, 2015. május 12-én. Ezen a napon
Nyíregyháza, 2015. május 12. Lovász Adél szakápoló vért vesz egy betegtől a Jósa András Kórház Sürgősségi Betegellátó Centrumában, Nyíregyházán, 2015. május 12-én. Ezen a napon van az ápolók nemzetközi napja. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A jövő évi költségvetésben 167 milliárd forint pluszforrás jut az egészségügyre. Már azt is tudni lehet, hogy a megalázóan alacsony orvosi és ápolói bérek emelésére ennek az összegnek a felét, vagyis 80-85 milliárd forintot szánnak. Akár két héten belül megállapodás születhet az egészségügyiek bérfejlesztéséről.
Vágólapra másolva!

A jövő évi költségvetésben a kórház szó 12-szer, az egészségügy 101-szer, az orvos szó 51-szer,

a bérfejlesztés pedig csak egyszer szerepel.

És azt is egészségügyi köntösbe bújtatták. Vagyis abban a fejezetben van, ahol a központi alrendszer tartalék-előirányzatairól írnak.

Így fogalmaznak: e paragrafus szabályozza annak az összegnek a felhasználását, ami „az ágazati életpályák és bérintézkedések (pl. közalkalmazottakra is kiterjedően a rendvédelmi életpálya, az állami tisztviselői életpálya, egészségügyi bérintézkedések stb.) keretében megvalósuló bérfejlesztésnek a finanszírozására szolgál.”

Már csak pár hét, és lesz megegyezés

A jövő évi költségvetésben 167 milliárd forint pluszforrást rendeltek az egészségügynek, amelynek több mint a felét béremelésre szeretnék fordítani. Ez körülbelül 80-85 milliárd forintot jelent – mondta az egészségügyi államtitkár. A cél az, hogy a többlépcsős béremeléssel néhány éven belül felzárkózzunk a visegrádi országok átlagához.

80-85 milliárd forint jut az egészségügyben dolgozók béremelésére 2017-ben, de már idén is elindulhat a bérfejlesztés Forrás: MTI/Balázs Attila

A bértárgyalások az egészségügyben hónapok óta tartanak. Szerdán is volt egyeztetés, mondta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

Balogh Zoltán pozitívumnak nevezte, hogy nemcsak az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium is részt vesz már a tárgyalásokon. Sajnos még mindig nincs megállapodás, de már csak hetek kérdése, és lesz.

mondta az Origónak a kamara elnöke. Körülbelül

70 ezer ember bérfelzárkóztatásáról van szó.

A mértékről és a dátumról folynak még a tárgyalások. „Mi egységben gondolkodunk, tehát az a célunk, hogy az a 70 ezer dolgozó, aki az ágazati közalkalmazotti bértábla szerint kapja a fizetését, annak a bére már idén is magasabb legyen. Arra ígéretet kaptunk, hogy már 2016-ban megnyitják a költségvetést az egészségügyi dolgozók bérfejlesztésére” – mondta a kamara elnöke.

Ennyit keresnek az egészségügyben Forrás: Origo

Azért fontos a mihamarabbi megállapodás, mert

a költségvetési vitában még finomhangolásokra van lehetőség.

Balog szerint biztató jel, hogy az államtitkárok nem a majdani 2017-es béremelésről beszélnek, hanem arról, hogy már idén elindulhat a bérfelzárkóztatás.

A tárgyalás után Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, nagyon közel van a megegyezés az egészségügyi ágazatban dolgozók béremeléséről,

Az államtitkár szerint egyetértés van abban is, hogy több évre szóló bérfejlesztés kezdődjön. A szerdai egyeztetés fő kérdése az volt, hogy differenciáltan vagy egységesen emeljenek bért, az elmúlt években ugyanis a minimálbér emelkedése miatt összecsúszott a szakdolgozói bértábla, ennek kinyitására most azonban lehetőség lenne - mondta az államtitkár.

Differenciált emelés esetén a bértáblában újra helyreállna az a viszonyrendszer, amely hagyományosan kialakult a végzettség és a szakmában eltöltött idő alapján. Az egyeztetéseket egyébként egy hét múlva folytatják.

Teljes átszervezés jön

Ónodi-Szűcs Zoltán három nagy, az egészségügy egészét érintő változást is bejelentett. A kormány négy éven belül:

  • kancelláriákat emel a kórházak fölé,
  • kivonja a kórházi rendszerből a szociális ágyakat, vagyis az idősek kezelését,
  • újraszervezi a fővárosi ellátást.

– mondta az államtitkár, aki szerint hamarosan területi kancelláriák vehetik át a kórházak bizonyos döntési jogköreit.

Helyretették a szuperkórház ügyét

Lesz budapesti szuperkórház, de két projekt fut még az egészségügyi szakemberek előtt. Az egyikben három nagy centrumot hoznának létre, a másik ötlet szerint pedig építenének egy zöldmezős beruházás keretében egy új, 1500 ágyas szuperkórházat. Döntés nincs még, és egy áprilisi háttérbeszélgetésen Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár azt mondta, nyár végére eldől, hogy melyik projekt lesz a befutó.

Mindkét projekt nagyságrendileg 200 milliárd forintba kerülne.

Ónodi-Szűcs Zoltán a Világgazdaság III. Egészséggazdaság konferenciáján azt mondta, a fővárosi intézmények vezetőivel átnézték, hogy a következő 5-10 évben mire lesz szükségük az agglomerációban élőknek.

– mondta. A lakossági igényeket szeretnék kielégíteni, és „erre legalább kétféle verzió van”, ezek kerülnek a kormány elé, és „bármelyik valósul meg, szuperkórház lesz”.

Lesz szuperkórház Forrás: Marton Szilvia

Az államtitkár felvetette, vajon mi a „szuperkórház”? Új kórháznak számít-e, ha egy olyan telephelyen, ahol eddig négy pavilon volt, azok helyén ezerágynyi kórház létesül, vagy csak az az új kórház, ha egy üres telken építjük.

- szögezte le.

Az Inforádiónak kedden még úgy fogalmazott Ónodi-Szűcs Zoltán: „Mit ért új kórház alatt? Hogy kinevezünk valamit, és rárakunk egy új nevet? Mert ilyen biztos, hogy nem lesz. Azt gondolom, hogy olyan viszont lehetséges, hogy költözködnek majd a különböző kapacitások a városon belül. Nincs igény új kapacitás létrehozására” - mondta az államtitkár.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az RTL Klub műsorában az új kórházról azt mondta, egy külön sort nyitottak a kórház építése miatt a költségvetésben. Ezért meglepte a nemzetgazdasági minisztert, hogy az a hír terjedt el, hogy nem lesz szuperkórház Budapesten.

A szuperkórház a költségvetésben is új sort kapott Forrás: Origo

A kormány elé két koncepció került, a döntés április 30-ig megszülethet. A megvalósíthatósági tanulmányt december 15-éig szeretnék beterjeszteni a szuperkórházról.