Naponta három magyar lesz hajléktalan

A hét képei.
A Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége és a hajléktalanok rendelete ellen tiltakozó civilek Tele puttony, tele tál elnevezésű ételosztása a pécsi Jókai téren 2014. december 19-én.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Pécs, 2014. december 19. A Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége és a hajléktalanok rendelete ellen tiltakozó civilek Tele puttony, tele tál elnevezésű ételosztása a pécsi Jókai téren 2014. december 19-én. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Naponta három ember lesz hajléktalan Magyarországon. A magyar fedélnélkülieknek nincs napi 100 forintnál több pénzük. Minden harmadik hajléktalan roma. 
Vágólapra másolva!

A Február Harmadika Munkacsoport már 18. éve vizsgálja egy változó tartalommal összeállított, rövid kérdőív alapján a hajléktalanok helyzetét. Az idei tél leghidegebb napján 10 206 hajléktalan válaszolt a kérdésekre. Közülük 6 784 ember hajléktalanszállón, 3 422 ember közterületen, fedél nélkül aludt. Az ország

78 településének mintegy 253 hajléktalanellátó szolgálata vett részt a felmérésben.

100 forintjuk sincs a fedélnélkülieknek

A válaszadók tizedének 2016 januárjában

Minden negyedik magyarországi hajléktalan a napi 1,9 dolláros bevételével a világ legszegényebbjei közé tartozik.

Napi 100 forintja sincs a többségnek Forrás: MTI/Sóki Tamás

A felmérésből kiderült, hogy minden harmadik hajléktalan ember roma vagy környezete annak tartja. 2016. január elseje és február harmadika között,

34 nap leforgása alatt 115 ember vált hajléktalanná Magyarországon, naponta három ember.

A lecsúszás, a testi-lelki és anyagi elnyomorodás, a képzettség, a munka és a család hiánya, az anyagi és lakhatási, egészségügyi támogatások hiánya, a perspektívák hiánya olyan örvény, amelyből mások is, a hajléktalanok is alig-alig tudnak kikecmeregni - írja a Menhely Alapítvány.

A még meglévő segítő szervezetek, a különböző önkéntes és támogatott programok, egyéni kezdeményezések olykor a túlélésen túl is segítséget tudnak nyújtani a bajbajutottaknak, azonban ez a tömeges elnyomorodást, annak folyamatos újratermelődését nem képes megállítani.

Kiáltványt írtak, hogy segíthessenek

Ezért több szakember kiáltványt fogalmazott meg a helyzet megváltoztatása érdekében, amelyben javasolják, hogy a

büntetés helyett inkább azt foglalják helyi és országos jogszabályokba,

hogy ha valaki segítségre szorul, akkor a helyi közösség más tagja nyújtson számára segítséget közvetlen segítségnyújtással, vagy ha erre nem képes, akkor legalább hívja a megfelelő szervezetet vagy embert, hogy segíteni lehessen a bajbajutotton.